Bijgewerkt: 18 januari 2021

'Meld je aan bij Burgernet' actie is gestart in Nederland

Nieuws -> Politie

Bron: Rijksoverheid / Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
06-09-2013

Met de lancering van een televisiespot heeft minister Opstelten op vrijdagochtend 6 september 2013 het startschot gegeven van de landelijke campagne 'Meld je aan bij Burgernet'. Vervolgens ging de minister, samen met burgemeester Staatsen van Voorschoten, naar de markt om nieuwe deelnemers voor Burgernet te werven.

Burgernet is een unieke samenwerking tussen gemeente, politie en burgers om de veiligheid in de wijk te vergroten. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is, bijvoorbeeld na een inbraak, een beroving, of bij een vermissing.

burgernet Amstelveen
(Foto Rijksoverheid - 2013)

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie werft nieuwe deelnemers voor Burgernet op de markt van Voorschoten in Zuid-Holland


Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen van de politie een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon, of voertuig. Deelnemers met informatie kunnen met het gratis Burgernetnummer 0800-0011 rechtstreeks bellen met de meldkamer. De informatie wordt dan direct doorgegeven aan politie in de buurt. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen vult de gegevens in van mevrouw Moens voor Burgernet, tijdens de weekmarkt op 6 september 2013


Burgernet heeft op het moment 1,25 miljoen deelnemers en in totaal zijn er meer dan 200.000 acties gestart. In tien procent van de gevallen heeft informatie van een burgernetdeelnemer geleid tot aanhouding van een verdachte, of het vinden van een vermiste persoon. Doel van de landelijke campagne is nog meer naamsbekendheid voor Burgernet en nog meer deelnemers. Naast de landelijke campagne vinden er dan ook regionaal en lokaal veel acties en wervingsactiviteiten plaats.

Minister Opstelten is zelf ook deelnemer van Burgernet. “Mijn vrouw en ik krijgen regelmatig een oproep. En het mooie is: je ziet ook echt, dat het wat oplevert. Vaak lees je zo’n drie kwartier, of een uur later al wat het resultaat is. Het vermiste kind, of de verdwaalde oudere is weer veilig terug, de inbreker of de winkeldief is gepakt.”

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen feliciteert en bedankt voor mevrouw Moens voor haar Burgernet aanmelding


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De stand van de politie op de markt met de banner vol met waarschuwingen voor zakkenrollers


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Deel nr. 1 van de afsluitbare hefboom


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Deel nr. 2 van de afsluitbare hefboom


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Vlnr.: Burgemeester Jan van Zanen, mevrouw Marijke Moens en Fred Kuiper, wijkagent in Kronenburg (Amstelveen-Noord) na de actie van de burgemeester


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De nieuwe Burgernet flyer


burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De tweede versie van de nieuwe Burgernet flyer
Wervingsactie Burgernet ook in Amstelveen gestart

Op vrijdag 6 september 2013 om 10 uur heeft Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen het startsein voor de lokale aftrap van de landelijke campagne 'Meld je aan bij Burgernet' gegeven. Hij kwam naar de vrijdagmarkt in Amstelveen, Stadsplein en er was na zijn toespraak wilde een dame die zich direct aanmelden. Zo gezegd, zo gedaan en de burgemeester schreef haar meteen in. Als beloning, omdat zij de eerste was, kreeg zij twee met politiekeurmerk goedgekeurde hefboompjes, waarmee ze haar (keuken)ramen kan beveiligen.

burgernet Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Na de turbulente actie van de burgemeester, gaat wijkagent Kuiper gewoon door met de voorlichting over de maatregelen, die burgers kunnen treffen tegen de vele inbraken in Amstelveen


Wervingsactie

Burgemeester Van Zanen: 'Schrijf u in als deelnemer voor burgernet. Hoe meer ogen en oren in Amstelveen hoe meer daders gepakt kunnen worden”. Inschrijven kan altijd via www.burgernet.nl. Op vrijdagochtend konden mensen zich speciaal laten inschrijven bij een veiligheidsstand op de weekmarkt in het Stadshart.

Iedere 50ste inwoner van Amstelveen die zich op vrijdagochtend 6 september tussen 10.00 en 12.00 uur inschreef bij de stand, kregen twee gratis met politiekeurmerk goedgekeurde hefboompjes om een keukenraam mee te beveiligen. Deze hefboompjes zijn vooral effectief tegen inbraken door middel van gaatjes boren. Een inbraakmethode die helaas ook regelmatig wordt toegepast in Amstelveen.

Eerst wordt een gaatje geboord in het kozijn vlak in de buurt bij de hefboom van raam en deur en daarna met een ijzerdraad via het gaatje wordt geprobeerd het raam, of de deurgrendel te openen, maar als een afsluitbare hefboom is aanwezig, dan lukt het de dief niet in te breken op deze manier.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.