Bijgewerkt: 23 oktober 2020

Metahaven tentoonstelling in het Cobra Museum

Nieuws -> Informatief

Bron: Cobra Museum
10-12-2013

Metahaven, het ontwerpcollectief, opgericht door Vinca Kruk (Leiden 1980) en Daniël van der Velden (Rotterdam 1971) heeft de 5de editie van de Cobra Kunstprijs gekregen in mei 2013. Met de Cobra Kunstprijs Amstelveen vraagt het Cobra Museum voor Moderne Kunst aandacht voor de waarden van de Cobra beweging in relatie tot de hedendaagse kunstpraktijk. Xander Karskens, verbonden aan Museum De Hallen in Haarlem en voorzitter van de jury zegt daarover; ‘Metahaven is bij uitstek een voorbeeld van een ontwerppraktijk, waarin in de geest van CoBrA, de grenzen van disciplines worden geslecht, kruisbestuivingen worden nagestreefd en het kunstenaarschap vanuit utopische overwegingen kritisch wordt ingezet in de samenleving.

Op vrijdag 17 januari 2014, bij de opening van de tentoonstelling Metahaven Selected Projects 2010-2014,  zal de prijs ter waarde van € 10.000 worden uitgereikt. Naast het geldbedrag omvat de prijs een tentoonstelling en een publicatie.

Metahaven Amstelveen
(Foto Meinke Klein - 2012)

Data /Saga, Metahaven in collaboration with IMMI, 2012. Rechts Constitution as Terms of Service, FaceState, 2012

.
De tentoonstelling is samengesteld door Metahaven in samenwerking met Katja Weitering (artistiek directeur van het Cobra Museum) en Els Drummen (conservator van het Cobra Museum) en is het eerste museale overzicht van het werk van Metahaven in Nederland.

Naast vele projecten (vrij en in opdracht) uit de periode 2010-2014 zoals WikiLeaks merchandise (eerder te zien in PS1 New York) de Uncorporate Identity publicatie en New Babylon, een nieuwe HD videofilm van Metahaven geïnspireerd op het werk van de visionaire kunstenaar en architect Constant. Centraal in de tentoonstelling staat Nomadic Chess een installatie die eerder te zien was in een Jezuïeten kapel in Chaumont (Fr). Voor de tentoonstelling in het Cobra Museum is Nomadic Chess aangevuld met foto’s gemaakt in samenwerking met Meinke Klein.

Metahaven is geïnteresseerd in de sociale- en machtsstructuren die verborgen liggen achter de schijnbaar overzichtelijke vormgeving van onze digitale omgeving. Van der Velden en Kruk zijn daarin net zo goed onderzoeker en theoreticus als grafisch ontwerper. In hun projecten is er geen onderscheid meer te maken tussen deze verschillende bezigheden.

In die hoedanigheid zal Metahaven samen met de redactie van de Groene Amsterdammer een speciale uitgave verzorgen rondom de politieke implicaties van internet, data-opslag en –toegang. Het is een terugkerend element in veel van de werken van Metahaven en is juist nu in de samenleving een zeer actueel onderwerp geworden, waarbij politieke belangen en belangen van de samenleving soms lijnrecht tegenover elkaar staan.

Metahaven zelf zegt over het winnen van de Cobra Kunstprijs Amstelveen: “Het is een grote eer om een prijs te ontvangen die de geest van kunstenaars-architecten-ontwerpers als Constant Nieuwenhuys wil voortzetten. Deze toekenning zien wij dan ook als een expliciete aanmoediging voor onderzoek en politiek engagement in ontwerpen.”

De tentoonstelling loopt van 17 januari tot 16 maart 2014. De jury van de Cobra Kunstprijs bestond uit: Xander Karskens (conservator De Hallen, Haarlem, voorzitter), Saskia van Kampen (conservator Museum Boijmans Van Beuningen) Domeniek Ruyters (hoofdredacteur MetropolisM) en Katja Weitering (artistiek directeur Cobra Museum).

Eerdere winnaars van de Cobra Kunstprijs Amstelveen waren Joost Conijn 2005, Johannes Schwartz 2007, Gijs Frieling 2009 en Nathaniel Mellors 2011. Het bestuur van de stichting Cobra Kunstprijs bestaat uit: verzamelaar Marieke Sanders, architect Mels Crouwel, juridisch en financieel adviseur Eelco Dijk en zakelijk directeur van het Cobra Museum Els Ottenhof.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.