Bijgewerkt: 29 april 2024

Metingen van het vliegtuiggeluid anders in Amstelveen

Nieuws -> Milieu

Bron: Gemeente Amstelveen
24-02-2024

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Amstelveen van 21 juni 2023 is de motie 'Geluidsmetingen Schiphol in Eigen Hand' aangenomen. In deze brief informeren wij u graag over de uitvoering van deze motie.

Sinds eind jaren 1990 zijn er in Amstelveen twee geluidmeetpunten (Luistervinken) in bedrijf voor het meten van vliegtuiggeluid. De Luistervinken zijn eigendom van de gemeente en meten continu de geluidbelasting van overvliegende vliegtuigen. De meetpunten hebben in de loop der jaren op verschillende locaties in Amstelveen gestaan; sinds 2010 staat één van de meetpunten aan de Parlevinker en het andere meetpunt staat sinds 2013 aan de Bourgondischelaan.

Het huidige geluidmeetsysteem is verouderd en toe aan vervanging. Er treden vaker storingen op die leiden tot uitval van het meetsysteem. Bij reparatie blijkt regelmatig dat sommige onderdelen niet meer gerepareerd kunnen worden en ook niet meer verkrijgbaar zijn. Hierdoor moeten noodoplossingen gekozen worden die niet ideaal zijn en die extra kosten met zich meebrengen. Een ander aspect is dat het akoestisch bureau Geluidconsult, dat de Luistervinken onderhoudt en de rapportages opstelt, in het vierde kwartaal van 2024 zal ophouden te bestaan. De dienstverlening door Geluidconsult zal dus eindigen. Binnen de gemeente is er geen capaciteit beschikbaar om het onderhoud aan de Luistervinken en het opstellen van de rapportages en analyses zelf uit te voeren.



In Nederland zijn momenteel twee onafhankelijke bureaus die vliegtuiggeluidmetingen (kunnen) uitvoeren: Geluidconsult en Sensornet. Zoals aangegeven stopt eerstgenoemde eind 2024 met haar werkzaamheden. Hierdoor blijft maar één bureau over.

Zoals in bijgaande toelichting (pdf 5 pagina’s) te lezen is zal Sensornet het vliegtuiggeluid meten op negen meetpunten. De meetapparatuur blijft in eigendom van het bureau waardoor voor de gemeente geen installatie-, onderhouds- en reparatiekosten zijn. Ook wordt de meetapparatuur tijdig geactualiseerd en gekalibreerd. De gemeente heeft dus geen omkijken naar monitoring, beheer en onderhoud van de meetapparatuur.

Het doel van de geluidmetingen is inzicht te krijgen in de heersende geluidbelasting in Amstelveen, in dit geval veroorzaakt door vliegtuiggeluid. Daarnaast kunnen de meetresultaten gebruikt worden tijdens overleg met de voor vliegtuiggeluid verantwoordelijke instanties.

Beknopte meetdata real-time zal voor inwoners beschikbaar zijn via een openbare website. Ook zullen maandoverzichten van de meetdata beschikbaar zijn. De exacte locatie van de meetpunten moet nog bepaald worden (dit is van verschillende factoren afhankelijk). In de toelichting in de bijlage is de globale ligging weergegeven. De meetpunten moeten op praktisch geschikte locaties geplaatst worden. Dat kan zijn bij bewoners, bijvoorbeeld op een plat dak van een garage of schuur, op een gemeentelijk gebouw of in openbaar gebied.

De kosten voor de metingen staan in het voorstel vermeld en worden vanuit bestaand (milieu)budget gefinancierd. Ten aanzien van luchtkwaliteit en andere effecten in Amstelveen, in relatie met de nabijheid van Schiphol, wordt u in komende maanden nader betrokken. Dit valt onder de uitwerking van uw motie Schiphol van 8 november 2023.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.