Bijgewerkt: 4 juni 2020

Minister Opstelten lanceert offensief aanpak criminaliteit bedrijfsleven

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
14-02-2012

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bindt de strijd aan met criminaliteit gericht tegen ondernemers. Speerpunten zijn de aanpak van fraude, winkeldiefstal, heling, maar ook het voorkómen van criminaliteit door het nemen van preventieve maatregelen. Daarnaast moet de melding- en aangiftebereidheid onder ondernemers worden vergroot, bijvoorbeeld door de mogelijkheden tot het doen van internetaangifte uit te breiden.

Opstelten  Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Ivo Opstelten, Minister Veiligheid en Justitie


Al deze maatregelen staan in het ‘Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven’ dat Opstelten vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De speerpunten zijn gekozen op basis van een inventarisatie gehouden onder ondernemers zelf. Om de voortgang van het actieplan te bewaken heeft minister Opstelten een taskforce ingesteld onder leiding van Alexander Sakkers. De heer Sakkers is momenteel voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Hiervoor was hij onder andere burgemeester van Eindhoven en Heerlen.

Uit onderzoek blijkt dat de schade die bedrijven jaarlijks ondervinden van criminaliteit ruim een half miljard euro bedraagt. Een aanpak van deze criminaliteit samen met het bedrijfsleven is daarom noodzakelijk. Het Actieplan is daarom opgesteld met VNO-NCW, MKB-Nederland, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de VNG, de Nederlandse Vereniging van Banken, Detailhandel Nederland, Verbond van Verzekeraars, Koninklijke Horeca Nederland, de politie en het openbaar ministerie.

Opstelten kondigde in Zaltbommel, waar hij samen met MKB-Nederland voorzitter Biesheuvel het Actieplan presenteerde, ook aan dat er een proef wordt gestart om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) de bevoegdheid te verlenen om op te kunnen treden bij winkeldiefstallen.

Boa’s kunnen dan bijvoorbeeld een aangifte opnemen, camerabeelden uitlezen, getuigen horen en een proces verbaal opmaken. Met deze maatregel wordt de handhavingscapaciteit verder vergroot.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.