Bijgewerkt: 25 mei 2020

Ministerie toetst Winkeltijdenwet niet aan Europese regels

Nieuws -> Informatief

Bron: Detailhandel Nederland
03-11-2009

Het wetsvoorstel, om het aantal koopzondagen te beperken is niet getoetst aan de Europese Dienstenrichtlijn en de bepalingen van het EG-Verdrag- meldt Detailhandel Nederland in een nieuwsbericht.

De Dienstenrichtlijn, die voor 1 januari 2010 moet zijn geïmplementeerd, kan ertoe leiden, dat buitenlandse winkelketens anders dan Nederlandse winkeliers wél het recht hebben om elke zondag te openen. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie tussen Nederlandse en buitenlandse winkeliers. Detailhandel Nederland verwacht schadeclaims voor de Nederlandse Staat.

Binnenhof Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ingang Binnenhof in het Stadshart Amstelveen


Dienstenrichtlijn

Niet alleen heeft het ministerie van Economische Zaken verzuimd, om de Tweede Kamer hierover te informeren, het ministerie wekt op zijn website ten onrechte de indruk, dat de opening en exploitatie van winkels niet vallen onder de werking van de Dienstenrichtlijn en het EG-Verdrag.

De Europese Commissie vindt, dat detailhandel wél onder de Dienstenrichtlijn valt. De overheid heeft bovendien de voortdurende plicht, om te toetsen of maatregelen van nationale overheden zich verhouden met de bepalingen uit het EG-Verdrag.

Schadeclaims bij gemeenten

Naast rechtszaken en claims van buitenlandse ondernemingen, zal de beperking van het aantal koopzondagen zoals de regering wil, leiden tot schadeclaims van winkels en winkelcentra bij gemeenten. Gemeenten hebben toezeggingen gedaan over het aantal koopzondagen.

Hier hebben winkeliers rekening mee gehouden bij het kiezen van winkellocaties en het bouwen van winkelcentra. Als het aantal koopzondagen wordt beperkt, zal de schade worden verhaald op gemeenten. Detailhandel Nederland onderzoekt op verzoek van de leden de juridische mogelijkheden om de individuele schade gebundeld te claimen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.