Bijgewerkt: 2 juni 2020

Mobiel netwerk bereikbaar bij grote storing

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
12-12-2014

Bij een grote storing in het mobiele netwerk van KPN, T-Mobile, of Vodafone kunnen klanten vanaf 12 december 2014 blijven bellen en sms-en. Nederland is het eerste land ter wereld, waar providers telefoonverkeer van elkaar kunnen overnemen bij calamiteiten. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) verrichte samen met de drie telecombedrijven vandaag de lancering van de speciale noodvoorziening.

Minister Kamp: “Nederland heeft één van de meest betrouwbare infrastructuren voor mobiele telefonie, met volop keuzevrijheid voor consumenten en zakelijke klanten. Als er onverwachts een grote storing optreedt, dan rekenen mensen er op, dat ze toch bereikbaar blijven voor hun familie, vrienden of relaties. Complimenten aan de drie providers voor het feit, dat ze dit voor hun miljoenen klanten nu mogelijk maken. Ook voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat mensen en bedrijven bereikbaar blijven.”

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Henk Kamp, (VVD) minister van Economische Zaken


Vanaf nu worden de telefoongesprekken tijdelijk door andere providers overgenomen bij een grote langdurige storing. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben afgesproken, dat de noodvoorziening in werking treedt als de storing naar verwachting langer gaat duren dan drie dagen en 500.000 klanten in een gebied worden getroffen. Als klanten bij een grote storing via een ander netwerk bellen en sms-en, worden er geen extra kosten berekend. Dataverkeer wordt niet overgenomen. Onderzoek heeft uitgewezen, dat dit te hoge investeringskosten vergt.

In april 2012 vond er een brand plaats in een netwerkcentrale in Rotterdam. Het duurde destijds bijna een week, voordat het 2G-netwerk helemaal was hersteld. Meer dan een miljoen klanten waren gedurende deze periode niet of minder mobiel bereikbaar. Op verzoek van het kabinet zijn de drie grote telecomproviders, KPN, T-Mobile, toen om tafel gegaan om het technisch mogelijk te maken elkaars klanten bij grote storingen over te nemen. Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek uit laten voeren en een bijdrage geleverd aan de nieuwe infrastructuur. Uiteindelijk zijn de technische problemen door de providers overwonnen en zijn er kabels aangelegd om de netwerken op elkaar aan te sluiten. Nederland is het eerste land in de wereld, waar een dergelijke noodvoorziening voor mobiele netwerken tot stand is gekomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.