Bijgewerkt: 24 januari 2021

Moederdag 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
10-05-2020

Moederdag is een jaarlijkse herinnering om de relatie met je moeder te koesteren. Gezien de unieke omstandigheden van dit jaar vieren velen van ons de vakantie thuis of zelfs, weg van de vrouwen - mama's, oma's, tantes, noem maar op - waar we het meest van houden. Om die reden voelen sommige moederdagtradities, zoals kuurdagen en chique diners, zich deze maand mei bijna onmogelijk. Maar vergeet niet dat Moederdag niet wordt afgezegd; in feite is het sentiment achter de Moederdag betekenisvoller dan ooit tevoren.

Moederdag is een dag ter ere van de moeder en het moederschap. Het is sinds 1914 in de westerse wereld gevestigd en begonnen in de Verenigde Staten. Het wordt op de tweede zondag van mei gevierd. De oorsprong van Moederdag is terug te voeren op de vereringsrituelen van de godin Rhea in het oude Griekenland en de cultus van Kybele en Attis met de Romeinen. Rhea of Rheia (oud-Grieks Ῥέα of Ῥεία Réa, Reía) is een figuur uit de Griekse mythologie en een van de Titanides.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Anna Maria Jarvis (1864 - 1948) was de stichter van Moederdag in de Verenigde Staten. Haar moeder had vaak de wens geuit om zo'n feestdag in te stellen en na de dood van haar moeder leidde Jarvis de beweging voor de herdenking


Moederdag in zijn huidige vorm werd bedacht in de Engelse en Amerikaans-Amerikaanse vrouwenbeweging. In 1865 probeerde de Amerikaan Ann Maria Reeves Jarvis een moederbeweging op te richten die Mothers' Friendships Day heette. Op door haar georganiseerde Moederdagbijeenkomsten konden moeders van gedachten wisselen over actuele onderwerpen. In 1870 lanceerde Julia Ward Howe een initiatief voor Moederdag onder de slogan vrede en moederschap. Het had als doel dat zonen niet langer geofferd zouden worden in oorlogen.

Vanaf de jaren 1860 zijn er in Europa verschillende vrouwenbewegingen en vrouwenverenigingen ontstaan die zich naast vredesprojecten en meer vrouwenrechten ook inzetten voor betere onderwijskansen voor meisjes. In de jaren 1890 werd de Internationale Vrouwenraad opgericht, die ook pleitte voor meer erkenning van moeders op internationale vrouwencongressen.

In de VS worden de financiële uitgaven voor Moederdag pas met Kerstmis overtroffen Volgens schattingen van de National Retail Association wordt per moeder die een geschenk ontvangt gemiddeld 172 dollar uitgegeven. Voor Moederdag genereert de bloemenhandel de hoogste omzet van het jaar (vóór Valentijnsdag). De commercialisering van de dag werd scherp bekritiseerd door onder andere de oprichter Anna Marie Jarvis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.