Bijgewerkt: 28 maart 2024

MyCom heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank

Nieuws -> Informatief

Bron: Kijk Up B.V.
26-01-2019

Op woensdag 23 januari 2019 heeft Kijk Up B.V., holding van de gelicenseerde namen MyCom en KijkBijMij faillissement aangevraagd bij de rechtbank. 'Het huidige businessmodel is definitief achterhaald!'- stelt Algemeen directeur Marco Heestermans van Kijk Up. 'Dat Retail een uitdagende branche is, zal niemand vreemd in de oren klinken. Bovendien zijn we in de IT/CE branche al jaren gewend om met minimale marges te werken. Nadat in 2018 de marges nóg verder onderuit zijn gegaan, lijkt het traditioneel inkopen van handelsgoederen en zelf voorraad houden, definitief een prehistorisch businessmodel.' Hoewel teleurgesteld, heeft Heestermans nog altijd een sterk geloof in de toegevoegde waarde van fysieke winkels, maar de toekomst en het verdienmodel van die fysieke winkels ligt vooral in de service- en dienstverlening, waarbij producten zorgen voor de traffic, niet (meer) voor marge.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het volkomen verlaten Mycom filiaal aan de Rembrandtweg 115 op 26 januari 2019


In 2018 hebben wij, met hulp en extra investeringen van onze Zweedse investeerders, getracht het huidige businessmodel te veranderen. Daarbij waren we niet enkel en alleen afhankelijk van eigen kracht en snelheid, maar zeker ook van leveranciers en merken. Hoewel iedereen er keihard aan getrokken heeft, is het helaas niet gelukt. Begin deze maand heeft Kijk Up middels een crediteurenakkoord nog getracht tot een oplossing te komen met haar crediteuren en parallel 7 verlieslatende -van de totaal 14- winkels gesloten om het resultaat te verbeteren. De uitkomst van dit crediteurenakkoord was echter onvoldoende om verantwoord verder te kunnen.

Volgens Heestermans is er niet een directe oorzaak aan te wijzen, het is een optelsom van omstandigheden waarbij ‘de markt’ opgesloten zit in het bestaande businessmodel en we qua tijdlijnen zijn ingehaald door de werkelijkheid. Als gevolg van het aangevraagde faillissement zijn per vandaag alle winkels gesloten. Het is niet meer mogelijk online te bestellen en/of bestelde producten te retourneren of te laten repareren. Bij het bedrijf zijn 70 personeelsleden in dienst. Kijk Up B.V.., de voormalige eigenaren van o.a. Kijkshop, namen in februari 2018 de IT en elektronica specialist MyCom over. De overname van MyCom was een stap in het verder ontwikkelen en faciliteren van online communities. Hiernaast werd ook de keuze gemaakt om het door Kijkshop gelanceerde consumenten platform KijkBijMij zelfstandig voort te zetten. Zowel 'MyCom' als 'KijkBijMij' werden door de eerdergenoemde werkmaatschappijen, waarvoor nu faillissement wordt aangevraagd, onder licentie gevoerd. In de nabije toekomst zal voor beide merken bekeken worden op welke wijze een nieuwe invulling gegeven kan worden aan een businessmodel met toekomstperspectief. Kijk Up B.V heeft de panden in Amstelveen, Arnhem, Den Bosch, Den Helder, Helmond, Leiden en Zeist gesloten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.