Bijgewerkt: 21 maart 2019

Nederlands Dans Theater 2 danst Significant Moments in Schouwburg Amstelveen

Nieuws -> Schouwburg

Bron: Nederlands Dans Theater
31-10-2018

Het tweede gezelschap van Nederlands Dans Theater bestaat in 2018 40 jaar. Ooit opgericht als springplank voor NDT 1, ontwikkelde de groep zich door de jaren heen tot een volledig onafhankelijk gezelschap. Het eerste Nederlands Dans Theater 2 -programma van dit seizoen stelt de jonge dansers op de proef en onderzoekt hun interpretatie van zowel bestaand als nieuw werk. Voor Significant Moments onthaalt Nederlands Dans Theater (NDT) een oude vriend van het gezelschap, Alexander Ekman, die samen met de jonge dansers aan een nieuwe creatie heeft gewerkt. Ekman is een bevlogen maker van dynamische, energieke stukken waarin humor en groepswerk vaak de boventoon voeren. Zijn bekende werk Cacti (2010) was een enorme publiekshit en tekenend voor Ekmans choreografische handschrift.Ook biedt Significant Moments een wereldpremière van Phillip Chbeeb, een nieuw gezicht bij het gezelschap. Deze jonge choreograaf staat bekend om zijn sterke connectie met hiphop.

Chbeebs achtergrond is voornamelijk geworteld in de commerciële danswereld. Zo was hij onder andere kandidaat bij So You Think You Can Dance in 2011. Deze creatie betekent zijn debuut bij Nederlands Dans Theater.

Ter afsluiter van dit drieluik, brengt Nederlands Dans Theater 2 een belangrijk werk van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot terug op het toneel. Signing Off (2003), oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 1, markeerde een keerpunt in de carrière van de makers; het werk werd gemaakt als een afscheidsballet van het gezelschap toen de choreografen besloten NDT te verlaten. Het tegendeel bleek uiteindelijk waar. Signing Off werd bekroond met de prestigieuze Benois de la Danse.

NDT 2 staat bekend om de veelzijdigheid van haar programma´s. De werken verschillen vaak in stijl en genre en reflecteren de grote variatie in danstalen en choreografische stemmen waar de jonge dansers mee te maken krijgen. Van hen wordt verwacht zich deze stijlen snel eigen te maken. Dit biedt de dansers de unieke kans om op een hoog tempo hun artistieke persoonlijkheid te ontplooien. Het Nederlands Dans Theater 2 treedt op 22 november 2018 in het Schouwburg Amstelveen.

Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseert de Schouwburg een Salon. De Salon wordt verzorgd door Saskia Bosman, werkzaam bij de afdeling Talentontwikkeling & Educatie van het Nederlands Dans Theater. Zij zal iets vertellen over de stukken die het publiek die avond gaat zien, achtergronden van het programma en er zal een danser aansluiten voor een Q&A.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.