Bijgewerkt: 18 januari 2021

Nieuw aannamebeleid Amstelveense basisscholen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-11-2013

Sinds dit schooljaar geldt een nieuw aannamebeleid voor het basisonderwijs in Amstelveen. Kinderen uit de wijk krijgen voortaan voorrang op kinderen van buiten de wijk. Laatstgenoemden krijgen alleen een plaats als er nog plek is.

Ouders kunnen kinderen vanaf de 2de verjaardag inschrijven op één basisschool. Kinderen krijgen voorrang als er al een ouder broertje, of zusje op school zit en als ze woonachtig zijn in de wijk, waarin de school gevestigd is.

De schoolbesturen en de gemeente zijn over een aannamebeleid voor Amstelveen met elkaar in gesprek gegaan naar aanleiding van problemen hiermee in Amstelveen Noord. Wethouder Herbert Raat (VVD) van Onderwijs: 'De eerste schooldag moet een feestje zijn en niet uitlopen op een teleurstelling.

Omdat in het verleden met name de scholen in Amstelveen Noord leerlingen uit de eigen wijk moesten weigeren, omdat ze vol zaten, hebben de schoolbesturen, in overleg met ons, voor een nieuw systeem gekozen. Voor ons is het belangrijk, dat de keuzevrijheid tussen openbaar- en bijzonder onderwijs overeind blijft en dat de kwaliteit van het onderwijs op orde is en blijft’.

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Herbert Raat (VVD) wethouder Onderwijs


Nieuwe regels, faire kansen

Om ervoor te zorgen, dat een kind naar een school in eigen wijk kan, is het belangrijk om hem/haar op tijd aan te melden. Om ouders hierop te attenderen stuurt de gemeente samen met de schoolbesturen jaarlijks in januari een brief naar ouders waarvan het kind twee jaar wordt. In Amstelveen zijn naast de scholen van Amstelwijs en Onderwijsgroep Amstelland nog andere basisscholen. Het aannamebeleid is voor hen niet van toepassing.

Voorbeeld schooljaar 2015-2016

Ouders, waarvan het kind geboren is tussen 1 oktober 2011 en 30 september 2012 ontvangen in januari 2014 een brief. Zij kunnen hun kinderen aanmelden voor 31 december 2014. Indien het leerjaar van de gekozen school in de wijk vol is, zoekt de school samen met de ouder(s) naar een andere school, eerst binnen en vervolgens buiten de eigen wijk.

Meer informatie

Ouders kunnen via amstelveen.nl/basisonderwijs zien, welke scholen zich in hun wijk bevinden. Meer informatie over het aannamebeleid is te vinden op www.amstelwijs.nl en www.onderwijsgroepamstelland.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.