Bijgewerkt: 21 januari 2021

Nieuw beeldmateriaal schutter Osdorpplein in Amsterdam

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
29-05-2012

Met behulp van nieuwe technieken in de Verenigde Staten is het gelukt de camerabeelden van de schutter die vorig jaar mei een beveiliger in zijn arm schoot op het Osdorpplein op te waarderen.

Op 18 mei 2011 werd een juwelier in winkelcentrum Shoperade aan het Osdorpplein door twee mannen overvallen. Een medewerker werd hierbij hard met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Nadat omstanders voorwerpen naar de overvallers gooiden gingen zij er met een tas vol sieraden vandoor.


Grotere kaart weergeven Het Osdorpplein in Amsterdam

Onderweg naar de uitgang probeerden de twee zich te ontdoen van hun achtervolgers door deuren gesloten te houden en te dreigen met hun vuurwapens. Eenmaal buiten lukte het omstanders, een beveiliger en een toegesnelde politieman één van de twee overvallers te pakken die er met zijn scooter vandoor wilde gaan. Hij had ook de buit bij zich.

De andere heeft hierbij vermoedelijk een schot gelost in de richting van die helpers, teneinde zijn kompaan te ontzetten. Dit is later gebleken uit technisch onderzoek dat is uitgevoerd op het aangetroffen vuurwapen en door de schutter is achtergelaten op zijn vluchtroute. Het vuurwapen zou op dat moment een storing hebben gehad waardoor de kogel niet is afgevuurd.

De schutter werd achtervolgd door een beveiliger op wie hij meerdere keren schoot. Eén kogel trof de man in zijn bovenarm, een tweede miste op een haar na zijn bovenlichaam, maar liet wel een kogelgat achter in het rijbewijs, dat de beveiliger in zijn linkerborstzakje droeg.

De overvaller, een 21-jarige Amsterdammer, en een later aangehouden 20-jarige medeplichtige hebben zich op donderdag 24 mei 2012 moeten verantwoorden voor de rechter. De Officier van Justitie eiste respectievelijk acht en twee en een half jaar celstraf.

De speurtocht naar de schutter gaat echter onverminderd door. In verband met de ernst van de zaak heeft het onderzoeksteam, in opdracht van de Officier van Justitie, de camerabeelden naar de Verenigde Staten gestuurd waar, door middel van nieuwe technieken, de beelden in kwaliteit verbeterd konden worden.

De recherche roept dan ook eenieder dringend op opnieuw naar de beelden te kijken. Vanavond 29 mei 2012 zal in de opsporingsprogramma’s Ter Plaatse van RTV-NH en Opsporing Verzocht van de AVRO aandacht worden besteed aan de zaak.

Ook zal de verdachte dan te zien zijn op www.depolitiezoekt.nl .Tips Eenieder die informatie heeft kan bellen met het onderzoeksteam op 020-559 2500. Ook kan contact worden opgenomen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.