Bijgewerkt: 24 september 2020

Nieuwe geluids- en lichtsignalen voor hulpdiensten

Nieuws -> Informatief

Bron: MinBiza
02-03-2009

Vanaf 1 maart 2009 gaan politie, ambulance en brandweer en andere hulpverleningsdiensten hetzelfde tweetonige sirenegeluid voeren, maar de geluidsterkte wordt harder en het klinkt scherper, dan de vorige variant.

10 jaar

De huidige regeling voor optische en geluidssignalen is na ruim 10 jaar aan vervanging toe. De tweetonige sirenes van politie en brandweer en de drietonige sirene van ambulances hebben aan effectiviteit verloren doordat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn.

De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 Hertz en een hoge toon van 500 Hertz en mede vanwege het toenemende verkeer wordt het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Met de invoering van één uniforme sirene verdwijnt dus ook het onderscheid tussen de geluiden van verschillende hulpdiensten.

Verlichting

Ook aan de lichtarmaturen (zwaailichten, flitslichten en lichtbalk) worden nieuwe eisen gesteld. Deze worden uitgevoerd in een vastgestelde kleur blauw. Nieuwe voertuigen van hulpdiensten worden vanaf 1 maart uitgerust volgens de nieuwe regeling. Het bestaande wagenpark mag tot 2014 omgebouwd worden om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Luister naar het nieuwe sirenegeluid: Tweetonige hoorn (wav)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.