Bijgewerkt: 28 maart 2024

Nieuwe manier van skimmen -waarschuwt de politie

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
04-02-2017

Twente - De afgelopen tijd in de regio meldingen zijn binnengekomen van mogelijk dubieuze collectanten. Zij komen aan de deur (bij met name oudere mensen) en geven aan, dat zij komen collecteren voor een goed doel. Hierbij wordt gezegd, dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd, omdat men liever niet meer met geld over straat loopt. Het slachtoffer pint vervolgens een bedrag en toets de pincode in op het draagbare apparaat, dat men bij zich heeft. Hierdoor worden de gegevens van de pinpas gekopieerd en heeft men direct de pincode. Vervolgens wordt er getracht zo snel mogelijk te pinnen bij een pinautomaat in de buurt.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2017)

De afgelopen tijd zijn er in de regio Twente meldingen binnen gekomen van mogelijk dubieuze collectanten met een draagbare pinapparaat


Sinds vorig jaar hebben onder andere het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming een proefproject gedraaid, waarbij werd gecollecteerd met een mobiel pinautomaat. Verwacht wordt wel, dat dit middel in de nabije toekomst dus wel vaker zal worden gebruikt. Wanneer iemand bij u aan de deur komt om te collecteren kunt u hierop letten:

- De landelijke collectes worden altijd duidelijk van tevoren aangekondigd.

- Een collectant moet kunnen laten zien, dat hij of zij verbonden is aan een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld door een speciaal identificatiebewijs

- Ook een afschrift van de lokale vergunning moet getoond kunnen worden

- Een ‘ouderwetse’ collectebus moet gesloten en verzegeld zijn

Bij twijfel kunt u het centrale adres van de collecterende organisatie bellen. Ook kunt u contact opnemen met het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) 020-4170003. Ook kunt u voor meer informatie kijken op de website van Stichting Collecteplan.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.