Bijgewerkt: 16 november 2018

Nog een week en begint de wintertijd van 2015-2016

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
18-10-2015

Van zaterdag 24 oktober op zondagochtend 25 oktober 2015 moeten wij de klokken van 03:00 uur naar 02:00 uur instellen, dus een uur terugdraaien, omdat alle klokken in de Europese Unie weer worden gewijzigd naar de wintertijd. Wij doen het al 35-jaar lang, maar veel hebben wij er niet mee bereikt. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De zomertijd, maar daar moeten we dus weer op wachten, begint in de nacht van zaterdag 26 maart 2016 op zondag 27 maart 2016.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2015)

Op zondagochtend 25 oktober 2015 om 3 uur worden alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid


Zomertijd behouden?

De Nieuw-Zeelander George Hudson entomoloog en astronoom kwam als eerste met het moderne idee van een zomertijd in 1895. In Duitsland en Oostenrijk-Hongarije vond de eerste implementatie plaats op 30 april 1916. Vele landen hebben sindsdien de diverse tijden in gebruik, vooral sinds de energiecrisis van 1970.

In de praktijk is de winter- en zomertijd zowel hartelijk, als kritisch ontvangen. Om klokken vooruit in te stellen zijn er voordelen in de detailhandel, sport en andere activiteiten waarbij het zonlicht wordt benut na werktijd, maar het kan ’s avonds ook voor problemen zorgen, zoals voor activiteiten die gebonden zijn aan zonlicht, bijvoorbeeld bij de landbouw. Sommige vroege voorstanders van de zomertijd waren gericht tot het minder gebruik van gloeilampen ’s avonds. Het doel was vroeger om het primair gebruik van elektriciteit te verminderen, maar de moderne verwarming en koeling verschillen tegenwoordig sterk en door gebruik van computergestuurde installaties is het energieverbruik beperkt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Wintertijd aan de Poel in 2007


Over het algemeen beweren voorstanders van de zomertijd dat het energie bespaart, het de  vrijetijdsbesteding in de avond (in de zomer) bevordert en het daarom goed is voor de lichamelijke en psychische gezondheid. Maar ook dat het verkeersongevallen en misdaad vermindert en dat het goed is voor het bedrijfsleven. Groepen die de neiging hebben om de zomertijd te ondersteunen zijn stedelijke arbeiders, detailhandel, buitensporters en bedrijven, touroperators en anderen die profiteren van de toegenomen licht tijdens de avond in de zomer.

Tegenstanders van de zomertijd beweren dat de werkelijke energiebesparingen niet doorslaggevend zijn en dat de zomertijd gezondheidsrisico's verhoogt, zoals een hartaanval en 's ochtends allerlei activiteiten verstoord. De handeling van de klokken twee keer per jaar voor- en terugdraaien is economisch en sociaal ontwrichtend en heeft weinig voordeel. Boeren hebben de neiging zich te verzetten tegen de zomertijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.