Bijgewerkt: 21 oktober 2020

Omzet van KLM in tweede kwartaal van 2020 is gehalveerd

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
31-07-2020

De dramatische gevolgen van de COVID-19-uitbraak voor de luchtvaart zijn nog duidelijker terug te zien in de cijfers van KLM over het tweede kwartaal dan die over het eerste kwartaal. Cargo doet het goed, maar de passagiersvluchten laten nog geen structureel herstel zien, ondanks dat KLM haar netwerk langzaam en zorgvuldig weer uitbreidt.

In het tweede kwartaal daalde het aantal passagiers met 95% van ruim 9 miljoen naar minder dan een half miljoen. Het operationele bedrijfsresultaat bedroeg een verlies van € 493 miljoen. In dezelfde periode in 2019 was dit nog een winst van € 270 miljoen.

De cijfers over het eerste halfjaar laten een iets beter beeld zien, omdat KLM voor de uitbraak van COVID-19 in januari en februari goed presteerde. Desondanks is de omzet van KLM in de eerste zes maanden van 2020 bijna gehalveerd naar € 2,8 miljard vergeleken met dezelfde periode in 2019.Het operationele resultaat kwam in het eerste halfjaar uit op een verlies van € 768 miljoen, ten opzichte van een winst van € 223 miljoen in dezelfde periode in 2019. Een daling van bijna 1 miljard.

De capaciteit is maar liefst met meer dan 50% gedaald en het aantal passagiers met meer dan 60% naar 8,1 miljoen voor de KLM Groep. KLM vervoerde hiervan 6,7 miljoen passagiers en Transavia 1,4 miljoen. Cargo presteerde relatief goed: het aantal ton vervoerde vracht bedroeg 229.550, een afname van 22,3%. Ondanks dat de (belly-) capaciteit daalde, werd er op diverse bestemmingen alleen met cargo in plaats van met passagiers gevlogen. Ook werd er vracht in de cabine van passagierstoestellen vervoerd.

Foto Amstelveen
(Foto Ben Kortman/KLM - 2019)

Pieter Elbers CEO (Chief Executive Officer) algemeen directeur van KLM


'Deze financiële resultaten onderstrepen de effecten van deze ongekende crisis voor de luchtvaart en KLM. Een resultaat van bijna € 800 miljoen verlies in de eerste 6 maanden is het slechtste in de KLM-geschiedenis. Komende maanden breidt KLM het Europese en intercontinentale netwerk van KLM verder uit. Dit is een belangrijke, maar nog steeds beperkte en voorzichtige stap naar herstel. Er is nog een lange en vooral onzekere weg te gaan. Ondanks dat er al veel gedaan is, zullen verdere ingrijpende maatregelen daarom helaas onvermijdelijk zijn. Ondanks deze ongelooflijk moeilijke periode en omstandigheden zetten KLM-collega’s zich in voor onze klanten. Ik heb daar grote waardering en respect voor. ' KLM President-directeur & CEO Pieter Elbers.

De Franse en de Nederlandse regering hebben financiële pakketten voorzien van voorwaarden om het concurrentievermogen te vergroten en de duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Zo beschikt de Air France-KLM-groep op 30 juni 2020 over 14,2 miljard euro aan liquiditeits- of kredietlijnen om de crisis te doorstaan en haar activiteiten te herstructureren. Lees ook: Second quarter 2020 Results (pdf 19 pagina’s) The Board of Directors of Air France-KLM, chaired by Anne-Marie Couderc, met today to approve the financial statements for the First Half 2020 and review the acceleration of the Group transformation plan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.