Bijgewerkt: 22 januari 2021

Onrechtmatig gebruik van Amstelveense woningen aangepakt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-03-2013

Het onrechtmatig gebruik van woningen is het college van B en W van Amstelveen een doorn in het oog. Het gaat daarbij om woonfraude, zoals hennepteelt woning, of illegale onderhuur. Loco-burgemeester Herbert Raat heeft woensdag 20 maart 2013 een woning gesloten aan de Fluweelboomlaan, vanwege hennepteelt. De woning is gesloten op grond van de Opiumwet.

Uit de politierapportage blijkt, dat de woning niet voor woondoeleinden in gebruik was, maar als hennepplantage fungeerde. Er werden 339 hennepplanten aangetroffen. De planten zijn door de politie afgevoerd en vernietigd. Om te voorkomen, dat de woning in de toekomst een rol kan blijven spelen in de handel in wiet heeft de burgemeester besloten de woning voor drie maanden te sluiten.


Grotere kaart weergeven De Fluweelboomlaan in Amstelveen

Beleidsregels

Burgemeester Van Zanen heeft eind 2012 beleidsregels vastgesteld, waarin hij de bevoegdheden heeft gekregen (op basis van de Opiumwet) om woningen, waar wiet is aangetroffen, aan te pakken. Woningen die volledig worden gebruikt voor hennepteelt en niet worden bewoond, worden direct gesloten. In andere gevallen krijgt men een waarschuwing. Bij herhaling wordt de woning alsnog gesloten. Vanaf oktober 2012 zijn 14 hennepplantages ontmanteld. Deze sluiting is de derde op rij.  

Daarnaast heeft de gemeente Amstelveen een convenant (Doorzon) gesloten met de politie (Eenheid Amsterdam), woningcorporaties Eigen Haard en Duwo en netwerkbeheerder Liander om het criminele gebruik van woningen gezamenlijk aan te kunnen pakken. In het convenant Doorzon is geregeld, dat de politie onrechtmatig gebruik van woningen doorgeeft aan de betrokken partners.

Woonfraude

Het convenant Doorzon is een van de onderdelen van de Actie Schijnwerper, waarmee wethouder Wonen Jan-Willem Groot vorig jaar is gestart. Naast het aanpakken van hennepteelt in woningen gaat het bij de Actie Schijnwerper bijvoorbeeld ook om het opsporen van het illegaal doorverhuren van huurwoningen. Het college vindt het onacceptabel, dat inwoners soms jarenlang op een wachtlijst moeten staan, terwijl woningen illegaal worden gebruikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.