Bijgewerkt: 29 maart 2024

Op 4 november 2013 landelijk controlebericht NL-Alert

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
30-10-2013

Kijk op nl-alert.nl en stel je mobiel nu in

Op maandag 4 november rond 12.00 uur, tegelijkertijd met de sirenetest, zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan, of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven, dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.



Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek, wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en beter worden geïnformeerd.

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals de Samsung, HTC en ook de nieuwste iPhones van Apple (4S, 5, 5c en 5s) kunnen NL-Alert ontvangen.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet je telefoon ingesteld zijn voor NL-Alert. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld op NL-Alert. Op een deel van de bestaande toestellen moet NL-Alert zelf worden ingesteld. In de instelhulp op www.nl-alert.nl  staan de instructies om mobiele telefoons in te stellen.

Om te weten, of het controlebericht goed is verzonden en ontvangen, wordt er na verzending van het bericht een evaluatie uitgevoerd. De ambitie voor het controlebericht van 4 november a.s. is, dat 4 miljoen burgers dit bericht op hun mobiele telefoon ontvangen. Dit wordt gemeten via een representatieve steekproef onder burgers. De resultaten hiervan worden eind november verwacht.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.