Bijgewerkt: 10 april 2020

Open Huis bij de Amstelveense bierbrouwerij 'De Naeckte Brouwers'

Nieuws -> Informatief

Bron: Michel Lagrand en Jan Albert van der Veen
12-05-2014

Na 15 jaar hobby brouwen en 2 jaar als gastbrouwer bij verschillende bierbrouwerijen te hebben gebrouwen, hebben 'De Naeckte Brouwers', Michel Lagrand en Jan Albert van der Veen sinds november 2013 een eigen plek op industrieterrein Bovenkerk in Amstelveen. Hier staat een 1000 liter brouwinstallatie en worden maar liefst 10 verschillende bieren op puur ambachtelijke wijze gebrouwen.

Tijdens de Open Brouwerij Dagen op zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014 zullen 'De Naeckte Brouwers' de deuren openen voor het publiek. Dit is dus een ideale gelegenheid om met eigen ogen te zien, waar door wie en hoe het Amstelveense bier wordt gebrouwen. De brouwers zullen uitleg geven over het brouwproces en de verschillende bieren die ze maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan Albert van der Veen en Michel Lagrand 'De Naeckte Brouwers' van Amstelveen geven uitleg over de bierproductie


Uiteraard is het ook mogelijk om hun bier te proeven. Zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014 van 12:00 tot 18:00 uur bij 'De Naeckte Brouwers', Weverij 5 1185 ZE Amstelveen.

Terugblik
In 1988 hoorde Ab (Jan Albert), dat zijn oma vroeger zelf bier maakte voor de arbeiders die op het land van haar man werkten. Hierdoor geïnspireerd heeft hij in zijn ouderlijk huis met een pan op het fornuis de eerste stappen gezet om zelf bier te brouwen. In 2001 heeft Michel zich bij hem aangesloten en is er een start gemaakt om samen bier te brouwen met een zelf in elkaar geknutselde brouwinstallatie en 30 liter brouwketel met elektrische verwarming.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De brouwinstallatie met de roestvrijstalen ketels met een capaciteit van 1.000 liter/ ketel, inclusief alle toebehoren om ambachtelijke bieren te kunnen brouwen staat in de brouwerij


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Acht verschillende biersoorten staan al klaar om geleverd te worden aan de tussenhandelaren. In de bierbrouwerij zelf is niet mogelijk direct van de brouwers het bier te kopen


De bieren werden steeds beter en de kring van liefhebbers steeds groter. In 2009 is daarom een nieuwe brouwinstallatie gebouwd met een capaciteit tot 90 liter. In de nieuwe installatie hadden ze het brouwproces nog beter onder controle, waardoor de groep liefhebbers van hun bieren nog groter werd. Dit heeft ze doen besluiten om in 2011 contact te zoeken met micro brouwerijen om hun eigen recepten in het groot te brouwen.

Ze vonden het echter wel belangrijk om zelf te mogen brouwen en zo te leren, hoe het er in een ‘grote’ microbrouwerij aan toe gaat. Naast de enorme kennis die ze hebben opgedaan door zelf deze installaties te mogen bedienen, hadden ze zo ook zelf de controle over het eindresultaat en bleef het hun eigen bier. In de periode van 2011 t/m 2013 hebben de heren gebrouwen bij verschillende brouwerijen. Vanaf november 2013 hebben ze een eigen brouwerij in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan Albert van der Veen en Michel Lagrand met een paar verschillende soorten bier van hun assortiment. De heren zijn zeker, dat het bier uit Amstelveen gaat aanslaan, want ze hebben nu al plannen om extra extra lagertanks te kopen om daardoor de productie te verhogen


Ab en Michel
'Geven wij ons bloot? Nee, althans niet letterlijk. Naeckt zijn we in de zin van eerlijk en puur. Onze bieren zijn uitgebalanceerd met gebruik van puur natuurlijke ingrediënten; bescheiden en toch geraffineerd. Het geheim zit voor ons in de liefde voor het ambacht en ultieme verhouding van de ingrediënten, waarbij iedere graankorrel en hopbloem zijn eigen plek heeft. Daar bovenop komt de toewijding en het geduld, waarmee ieder bier wordt gebrouwen. We gebruiken geen toevoegingen en brouwen onze bieren met enkel water, gerstemout, tarwemout, roggemout, havermout, hopbloemen, (kandij)suiker en gist. Al onze bieren zijn ongefilterd, van hoge gisting en krijgen een nagisting in de fles'. Kijk ook rond op de website met veel meer informatie: www.naecktebrouwers.nl
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.