Bijgewerkt: 4 juni 2020

Open data OV reisinformatie wordt uitgebreid

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
19-12-2012

Vanaf 1 januari 2013 komen data voor reisinformatie van streekvervoerders in de Stadsregio Amsterdam ook vrij beschikbaar, nadat dit al eerder gebeurd is met data van GVB. Dit heeft het dagelijks bestuur van de Stadsregio onlangs besloten. Met deze open data kunnen applicatie-bouwers programma’s en apps maken die reizigers van informatie voorzien op hun mobiele telefoon of tablet.

De Stadsregio stelde in september 2012 realtime reisdata van bus en tram vrij beschikbaar. GVB was het eerste vervoerbedrijf die deze data vrijgaf. Nu komen daar de realtime reisdata van de streekvervoerders bij (EBS en Connexxion). Gebruikers mogen alles met deze data doen.

ovinfo Amstelveen
(Bron Stadsregio Amsterdam - 2012)

Het logo van de OV-info applicatie voor Android smartphones


Het uitgangspunt van de Stadsregio is, dat waar vervoerders in opdracht van de Stadsregio, dus met publieke middelen, vervoer bieden, de data voor reisinformatie openbaar beschikbaar moeten zijn. De data worden beschikbaar gesteld aan openOV, een project van Stichting OpenGeo.

De data kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Dit kan de kwaliteit van de reisinformatie verbeteren. Zo is het met actuele data mogelijk om te zien, waar het voertuig zich op een bepaald moment bevindt, deze gegevens op te slaan en er analyses op los te laten. Met het vrijgeven van de data wijzigt de contractuele relatie van de Stadsregio met de vervoerder overigens niet. Voor het monitoren van de vervoersprestaties blijft het contract de basis vormen.

Met het verder openstellen van reisinformatie wordt het aanbod van goede actuele software gestimuleerd waardoor de markt zich sneller kan ontwikkelen en verbeteren. Dankzij deze ontwikkelingen zijn er al diverse apps ontwikkeld voor reizigers. De bekendste is OVinfo, een gratis app voor Android-toestellen met ruim 18.000 actieve gebruikers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.