Bijgewerkt: 7 augustus 2020

Optrekken met Amsterdam

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
28-12-2011

Amstelveen haalt momenteel met succes de banden met Amsterdam aan. „We keken voorheen teveel alleen naar het zuiden, maar het huidige Amstelveense college kijkt ook weer meer de andere kant op," zegt wethouder Herbert Raat.

Volgens Raat is de relatie tussen de beide gemeenten jarenlang moeizaam geweest, maar gaat het nu een stuk beter. Wat helpt is, dat Raat voorheen woordvoerder was van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. „Maar ook andere wethouders en burgemeester Jan van Zanen hebben in Amsterdam goede contacten," zegt hij.

Een eerste resultaat is een recente, op het eerste oog curieuze overeenkomst met de hoofdstad. Amstelveen betaalt eenmalig 1 miljoen euro mee aan het beheer van het Amsterdamse Bos. In ruil daarvoor steunt het Amsterdamse college het Amstelveense streven om van de Stadsregio toestemming te krijgen om meer sociale woningen aan eigen woningzoekenden te mogen toewijzen. Ook zal Amsterdam als partner in het A9-verbredings-project meer opkomen voor Amstelveense belangen.

raat  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Wethouder Herbert Raat (VVD)


Verder kunnen Amstelveners die moeilijk aan de slag komen via een zogeheten re-integratie -traject in het Amsterdamse Bos actief worden. Daar werken al wel 100 Amsterdammers in zo'n traject, maar bij een aanstaande uitbreiding naar 150 zullen ook Amstelveners ingezet worden. De gemeenteraad moet hier nog mee instemmen.

Wethouder Herbert Raat wil in de samenwerking met Amsterdam niet de fouten maken zoals die eerder bij afspraken met de provincie Noord-Holland zijn gemaakt. 'Met de provincie zijn we overeengekomen, dat we 30 miljoen meebetalen aan de N201, maar daar hebben we niets voor teruggekregen. Dat moet dus in de toekomst anders.'

'De bedoeling was, dat geld terug te verdienen met verkoop van grond nabij de N201 aan bedrijven . Maar omdat er zoveel aanbod is van bedrijventerreinen in de regio, lukt dat niet. Aalsmeer en Uithoorn willen ook bedrijfsterreinen op de markt brengen en zo zitten wij elkaar in de weg. Dat is slecht, want zo komen zo ook nog eens tegenover elkaar te staan. De provincie Noord-Holland zou daar een sturende rol in kunnen spelen en ook moeten investeren.'

Samenwerking

Volgens Raat is een goede samenwerking ook voor de provincie van belang „Immers, juist de regio Schiphol, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer is het deel van de provincie waar het geld wordt verdiend. Maar daar is met Haarlem niet over te praten. De provincie legt geen euro op tafel."

Amsterdam kwam naar Amstelveen met het verzoek mee te betalen aan het Bos. „Dat kost ons eenmalig een miljoen euro, maar het gaat ons niet alleen om het geld," zegt Raat. „Het gaat er ook om, of wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Welke problemen spelen er bij jou, welke bij mij? Hoe kunnen we elkaar helpen bij het oplossen daarvan?"Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.