Bijgewerkt: 26 februari 2020

Palliatieve zorg onder de aandacht

Nieuws -> Informatief

Bron: Thamer Thuis
02-10-2009

Op 10 oktober 2009 is het weer de jaarlijkse Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Op deze dag delen vrijwilligers van ThamerThuis op diverse plekken in de regio rozen uit aan het winkelend publiek. Zo willen zij de palliatieve zorg en het werken als vrijwilliger in de palliatieve zorg onder de aandacht brengen.

Foto Amstelveen
(NPTN - 2009)

Kaart van de liefde


Palliatieve zorg is de zorg, die aan een ernstig zieke gegeven wordt, wanneer genezing niet meer mogelijk is. Wanneer de dokter geen behandeling (gericht op genezing) meer kan bieden voor de ziekte waaraan iemand lijdt, wil dat niet zeggen dat er niets meer gedaan kan worden, integendeel. Juist dan komt het erop aan goede zorg te geven, zodat men tot het laatst toe een zo groot mogelijke kwaliteit van leven kan hebben. Niet alleen lichamelijke klachten moeten behandeld worden, ook psychische, emotionele en spirituele ondersteuning is van groot belang, zowel voor de patiënt als voor diens omgeving.

Palliatieve zorg wordt gegeven in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook thuis, in een hospice of in een bijna-thuis-huis zoals ThamerThuis in De Kwakel. ThamerThuis is een kleinschalige, zelfstandige woonvoorziening voor mensen in de laatste fase van hun leven. Wanneer thuis sterven, om welke reden dan ook, niet tot de mogelijkheden behoort, wil ThamerThuis aan terminale patiënten een woonomgeving bieden die de thuissituatie zo dicht mogelijk benadert. Vandaar de naam: bijna-thuis-huis.

Bij deze vorm van palliatieve zorg spelen vrijwilligers een belangrijke rol, zowel in ThamerThuis als bij terminale patiënten die thuis verblijven. Vrijwilliger zijn in ThamerThuis betekent in principe tweemaal per week gedurende drie uur zorgen voor de gast of gasten (maximaal twee), die in het huis verblijven. Wijkverpleegkundigen en huisartsen komen in huis voor de medische zorg. Vaak is er ook familie, die een deel van de zorg op zich neemt. Vrijwilligers zijn er om de familie te ondersteunen en om hun taken over te nemen wanneer zij daar zelf niet toe in staat zijn.

Ook in de thuissituatie kunnen vrijwilligers worden ingezet, bijvoorbeeld om een paar uur bij de patiënt te zijn, zodat de mantelzorger, die de dagelijkse zorg voor de patiënt heeft, even vrij is. Vaak dreigen mantelzorgers overbelast te raken door het voortdurende zorgen; de hulp van een vrijwilliger kan dan net het verschil maken waardoor iemand weer op adem komt.

De inzet van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg in de regio Amstelland wordt geregeld en ondersteund vanuit ThamerThuis. Vrijwilligers worden naar eigen keuze ingezet in ThamerThuis óf in thuissituaties, maar het is ook mogelijk om beide vormen te combineren. Bent u geïnteresseerd geraakt, of wilt u meer weten over palliatieve zorg, dan kunt u contact opnemen met ThamerThuis. Het telefoonnummer is 0297 540 536.  Of  kijk op de website: www.thamerthuis.nl U kunt daar ook terecht wanneer u meer informatie wilt over het werken als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg.

Het zou ook zomaar kunnen dat u op zaterdag 10 oktober 2009 in Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Kudelstaart, of Ouderkerk aan de Amstel iemand tegenkomt die u een roos aanbiedt. Dan weet u dat dit een vrijwilliger is van ThamerThuis, aan wie u alles kunt vragen wat u altijd al wilde weten over het vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg.  Of kom naar één van de twee voorlichtingsbijeenkomsten die gehouden zullen worden:  op 26 oktober om 19.30 uur Hoofdgebouw van de Amstelring, Laan van de Helende Meesters 431, 1186 DK Amstelveen. Of 28 oktober 19.30 uur ThamerThuis, Kwakelsepad 2, 1424 AZ, De Kwakel.

U kunt zich aanmelden bij Mantelzorg Steunpunt, mzs@amstelring.nl, tel 0900-1866. Gewoon langskomen mag ook!!!! Kijk ook op de websites: Dag van de palliative zorg  World Hospice & palliative Care Day
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.