Bijgewerkt: 29 maart 2024

Pauluskoor concert in de St. Augustinuskerk

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pauluskoor
29-09-2010

Op vrijdag 26 november 2010 geeft het Pauluskoor een nieuw, belangwekkend concert. Er staan drie wat modernere, dus minder 'klassieke', werken op het programma: Szymanowski's Stabat Mater, Rutter's Gloria en Jenkins' Requiem.

Omdat de Urbanuskerk, de vaste 'stek' voor Pauluskoor uitvoeringen gesloten is vanwege een ingrijpende verbouwing, voert het koor deze werken dit keer uit in de Augustinuskerk, de bekende kerk aan de Kalfjeslaan/Amstelveenseweg. De toegangsprijs bedraagt € 22,50.

Pauluskoor concert op vrijdag 26 november 2010 om 20.15 uur. Adres: St. Augustinuskerk, Amstelveenseweg 965, 1081 JG Amsterdam

Solisten:

Caroline Stam, sopraan

Liesbeth van der Loop, alt

Matthijs Mesdag, bariton

Philharmonia Amsterdam, orkest

Sorores Meae, vrouwenkoor

Marcel Joosen, dirigent

Pauluskoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Het Pauluskoor op 30 maart 2007 in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk


Bij het Pauluskoor is de traditie ontstaan, om regelmatig composities van 20ste eeuwse componisten uit te voeren, hierin onderscheidt het koor zich van andere koren, die vooral oudere muziek op het repertoire hebben. Op 26 november 2010 kunt u horen, dat moderne muziek ook heel melodieus kan klinken. Drie componisten met drie werken die hun wortels hebben in de kerkmuziek maar die wel op heel eigentijdse wijze zijn getoonzet.

Karol Szymanowski (1882-1937) werd geboren op het landgoed van zijn ouders in Oekraïne, dat toen nog tot het koninkrijk Polen behoorde. Hij kwam uit een bevoorrecht, kunstzinnig milieu en kreeg in zijn vroege jeugd gedegen muziekonderricht van zijn vader. Zijn vroege werk werd beïnvloed door grote componisten als Wagner, Strauss, Brahms, Reger, Debussy en Skriabin.

Na de Eerste Wereldoorlog begon hij heel vernieuwende pianomuziek en liederen te schrijven. Szymanowski's werken uit de laatste twintig jaar van zijn leven zijn onmiddellijk herkenbaar, niet te vergelijken met welke componist dan ook. Ze vertonen een helderheid en een sprankelend optimisme dat men bij anderen niet vindt.

Het Pauluskoor voert zijn 'Stabat Mater' uit. Het 'Stabat Mater' is in de middeleeuwen geschreven. In Europa is het gedicht aan het einde van de 14e eeuw heel bekend. Het gedicht werd toegevoegd aan het Romeinse misboek in 1727. De tekst beschrijft het leed van Maria, die bij haar gekruisigde zoon staat. Het is niet bekend wie het gedicht heeft geschreven. De tekst heeft vele componisten geïnspireerd. Szymanowski schreef zijn Stabat Mater naar aanleiding van de dood van een nicht.

John Rutter (Londen 1945) schreef de cantate 'Gloria' in opdracht van Olsons Voices, een Amerikaans koor uit Nebraska. Rutter dirigeerde zelf de première in 1974. Zijn eerste composities schreef hij als student. Rutters werk omvat zowel grote als kleine geestelijke koorwerken, instrumentale werken, een pianoconcert, twee kinderopera’s en muziek voor televisie. 

Het Gloria begint met de tekst van de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen (Lucas evangelie). Rutter’s compositie is grotendeels ontleend aan een van de Gregoriaanse gezangen. In Rutter’s handen is het, mede door de instrumentatie, een echt een jubelend Gloria geworden.

Karl Jenkins (1944) is de modernste van de drie componisten waarvan het Pauluskoor werk zingt. Ook Jenkins kwam uit een muzikaal gezin: vader was behalve leraar ook organist en dirigent en gaf zijn zoon een brede muzikale opvoeding. Jenkins is in zijn jeugd echt een kind van zijn tijd; hij werd beroemd als jazz- en rockmuzikant. In 1995 maakte Karl Jenkins een begin aan zijn crossover-project Adiemus. Met dit project, dat is gebaseerd op klassieke muziek, werd hij wereldberoemd.

In zijn 'Requiem' wisselt Jenkins de klassieke requiemteksten die door het koor gezongen worden af met Japanse poëzie. Deze gedichten, haiku’s, worden tijdens de uitvoering van het Pauluskoor in het Japans gezongen door het vrouwenkoor Sorores Meae. Naast de bekende orkestinstrumenten hoort men in het Requiem Japanse trom en fluit. Kijk ook op de website: Pauluskoor



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.