Bijgewerkt: 24 januari 2021

Phishing e-mails in de naam van DigiD

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
04-11-2013

Er zijn phishing e-mails in omloop, waarin u wordt gevraagd uw DigiD gegevens te verifiëren voor een bepaalde vervaldatum. Als u zo'n e-mail heeft ontvangen, gooi deze weg en klik niet op links in de e-mail.

In de e-mail wordt u gevraagd om op een link van een vervaldatum te klikken. Deze link komt niet uit op de echte DigiD website, maar op een valse internetsite, waar wordt gevraagd naar uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Vul deze gegevens niet in!

phising Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Phising is vissen naar gegevens op een malafide manier


Indien u toch op de link in de e-mail heeft geklikt en uw DigiD heeft ingevoerd op deze valse internetsite, dan moet u uw DigiD opheffen en een nieuwe DigiD aanvragen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de DigiD helpdesk: 0800 - 023 04 35, bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 22.00 uur. Op www.digid.nl/veiligheid kunt u lezen, hoe u uw DigiD veilig kunt houden.

DigiD?

DigiD staat voor Digitale Identiteit en is een persoonlijke combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. U gebruikt DigiD om u te legitimeren op internet. Zo weten organisaties, dat ze ook echt met u te maken hebben.

Negen op de tien slachtoffers melden identiteitsfraude

Negen op de tien slachtoffers van skimming, of phishing maken hiervan melding. Dat doen ze vooral bij de bank, of een andere financiële instelling en in dit geval bij DigiD. Minder dan 20 procent heeft de fraude in 2012 gemeld bij de politie. De meldingsbereidheid is onder ouderen meestal iets hoger dan onder jongeren.

Bij identiteitsfraude wordt zonder toestemming gebruik gemaakt van iemands persoonlijke gegevens voor financieel gewin, bijvoorbeeld voor het opnemen, of overmaken van geld, het afsluiten van leningen, of het opvragen van officiële documenten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.