Bijgewerkt: 19 september 2020

Planschade zendmast miljoen euro

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
01-12-2011

De recente plaatsing van een KPN-zendmast in de directe nabijheid van woningen aan de Amsterdamseweg kan volgens de advocaat van de bewoners leiden tot een gemeentelijke schadepost van een miljoen euro. Volgens de advocaat loopt de gemeente planschade-risico, omdat circa twintig huizen tussen de 35 en 65.000 euro minder waard worden.

antenne Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Aan de Jan Tooroplaan 48 in Amstelveen naast de ingang van de voetbalvereniging ABN Amro staat de 40 meter lange UMTS mast met 5 mobiel telefonie hulpzenders. De afstand tussen de eerste rij woonhuizen en van de mast is ongeveer 70 meter


Uit mailcorrespondentie tussen de advocaat en de gemeente blijkt, dat over mogelijke planschade geen enkele afspraken zijn gemaakt tussen KPN en de gemeente. De plaatsing van de mast kwam voor de bewoners als donderslag bij heldere hemel, zo onthulde deze krant (AN) eind september 2011.

De bewoners hadden een aankondiging van de vergunningaanvraag op de gemeentelijke website niet gezien en maakten dus niet op tijd bezwaar. De gemeente is van mening, dat de aankondiging op internet voldoende was, maar de advocaat bestrijdt dat en wijst op een vergelijkbare zaak in een andere gemeente, waar de vergunning na lang gesteggel nietig werd verklaard.

Hij vindt, dat het college het bezwaarschrift dat alsnog namens de bewoners werd ingediend tegen de mast moet 'omarmen' om verdere (financiële) schade te voorkomen. In dat geval zou de mast verplaatst moeten worden, hetgeen ook voor rekening van de gemeente komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.