Bijgewerkt: 27 januari 2021

Politie Amsterdam-Amstelland pakt 411 veroordeelden op

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
21-10-2011

100.000 dagen gevangenisstraf alsnog uitgezeten

Het ROG-team (Regionale Opsporing Gesignaleerden) van de politie Amsterdam-Amstelland heeft 411 veroordeelden opgepakt die opgeteld nog een gevangenisstraf van 100.000 dagen moesten uitzitten. Ze kwamen niet terug van verlof, of werden bij verstek veroordeeld, en liepen daardoor nog vrij rond. Een groot deel van hen moet straffen uitzitten voor geweldsdelicten, drugshandel, en wapenbezit.

Politielogo Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Het gestyleerd politielogo met springende granaat met vlammen en het wetboek


Binnen het korps Amsterdam-Amstelland is drie jaar geleden op initiatief van hoofdcommissaris Bernard Welten een speciaal team opgericht om de veroordeelden op te pakken. “Mensen die zijn veroordeeld voor een misdrijf dienen hun straf ook uit te zitten,” zegt de korpschef. “Bovendien kunnen ze geen nieuwe misdrijven plegen als ze vastzitten.” Staatssecretaris Teeven is zeer te spreken over de wijze waarop het korps Amsterdam-Amstelland de afgelopen jaren gezorgd heeft, dat veroordeelden alsnog in de cel belanden. Enkele andere korpsen sporen ook veroordeelden op.

 "Door de inzet van de korpsen staat dit thema hoog op de politieke agenda. Voor mij heeft de snelle en juiste uitvoering van straffen absolute prioriteit.” Binnenkort zal Teeven zijn aanpak voor de versterkte uitvoering van strafrechtelijke beslissingen in een brief aan de Tweede kamer presenteren.

“Gemiddeld 2 personen per week worden door ons team aangehouden,” zegt teamleider Patrick. De actieve opsporing van het ROG-team levert vrijwel altijd een verblijfplaats, en aanhouding op. “We hebben net nog een 43 jarige man opgepakt. Hij keerde een maand geleden niet terug van verlof.”

Op zoek naar een nieuwe woonruimte had de veroordeelde een afspraak gemaakt met een makelaar om een luxe appartement te bezichtigen in Amsterdam-Zuid. 528 dagen gevangenisstraf voor oplichting stonden nog op naam van de man.

De sociale omgeving van de gesignaleerde wordt vooraf goed geobserveerd, telefoons getapt, personen geschaduwd. Doordat het team goed voorbereid te werk gaat, hoeft bij de aanhouding vrijwel nooit geweld gebruiken te worden.

“Het enige fysieke geweld, dat wij de afgelopen jaren hebben toegepast, is tegen een voordeur.” Slechts een van de opgespoorde personen wist bij aanhouding aan het ROG-team te ontkomen. “Maar die persoon werd een week later alsnog ingerekend.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.