Bijgewerkt: 28 maart 2024

Programma 'Open Joodse Huizen' in Amstelveen op 4 en 5 mei 2018

Nieuws -> Informatief

Bron: Open Joodse Huizen
28-04-2018

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 mei 2018 vindt in Amstelveen het dubbelprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats: kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Amstelveen staan centraal.

Op de plek, waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belang­stellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. iedereen is welkom om te luisteren, indrukken te delen en samen te herdenken. Alle bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen per locatie.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Amstelveen wordt georganiseerd door lokale organisaties en betrokken particulieren, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. In 2018 vindt de 7de editie plaats in 19 plaatsen: Amstelveen, Amsterdam, Appingedam, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leiden, Maastricht, Santpoort-Zuid, Sneek, Steenwijk, Utrecht, Vught / Den Bosch, Wageningen, Winsum, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad. Kijk voor de data (28 april tot en met 6 mei 2018) en programma's op www.openjoodsehuizen.nl . Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is alleen mogelijk dankzij de inzet van talloze vrijwilligers en de steun van donateurs en fondsen. Met veel dank aan alle betrokkenen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het gebouw aan de Randwijcklaan 13 in Amstelveen werd gebruikt als Joodse synagoge tijdens de Tweede Wereldoorlog


4 mei 2018: Randwijcklaan 13 Amstelveen. Voormalige synagoge. 14.00 en 16.00 uur. Dit gebouwtje is onlangs door de gemeente aangekocht en heeft vanaf de jaren 1930 dienst gedaan als synagoge. De joodse kinderen die niet meer naar de Michiel de Ruyterschool mochten, kregen hier les. Het is ook de beladen plek, waar joden zich moesten melden voor transport naar Westerbork en verder. Mevrouw Mart Benders vertelt over het lot van de joodse familie Heidenheim, die tot 1942 hier om de hoek woonde. Het echtpaar Heidenheim werd gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. Hun zoon ontsnapte met een zesdaagse roeitocht naar Engeland. Brieven en telegrammen via het Rode Kruis getuigen van deze familiegeschiedenis.

5 mei 2018 Van der Veerelaan 69 Amstelveen 13.00 en 15.00 uur. Dochter Mart Benders vertelt hier over de geschiedenis van haar ouders. Vader Johan Benders vervalste persoonsbewijzen, verzorgde onderduik­adressen en was betrokken bij de aanslag op het bevolkingsregister. Hij werd verraden en om geen namen prijs te geven, pleegde hij in de gevangenis zelfmoord. Na de dood van haar man nam Di Benders tot aan het eind van de oorlog een onderduikster in huis die nu nog steeds leeft.

Rodenburghlaan 25 Amstelveen 14.00 en 16.00 uur. Tijdens de oorlog woonde hier verzetsman Jan van Hulst met zijn vrouw Paula en hun drie dochters. Van Hulst was zeer actief binnen het verzet en bood onderdak aan joodse onderduikers. Voormalig wijkbewoner Paul Betgem vertelt over deze familie. Alexandra Terlouw-van Hulst (1935-2017) beschreef de activiteiten van haar vader Jan in het boek De man van Tsinegolde, dat deels gebaseerd is op haar eigen ervaringen. Pauline Terlouw leest fragmenten voor uit het boek van haar moeder.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.