Bijgewerkt: 21 januari 2021

Projectontwikkelaar BPD won aanbestedingen Zonnestein in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-11-2015

Projectontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) uit Haarlem gaat in nauw overleg met buurtbewoners nieuwbouw aan Zonnestein 64 en 66 ontwikkelen. BPD is gekozen uit 19 projectontwikkelaars die meededen aan beide aanbestedingen. De aanpak om buurtbewoners te betrekken, beperking overlast voor de buurt en grondbieding waren de belangrijkste criteria. Eerdere plannen voor dit gebied sneuvelden door bezwaren van omwonenden. Deze keer konden steeds twee omwonenden de inschrijvingen van de projectontwikkelaars mee beoordelen. Gedurende het project blijven zij intensief betrokken.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2015)

Vlnr.: Harm Janssen, directeur BPD Regio Noord-West en Peter Bot Peter Bot (BBA) wethouder Ruimtelijke Ordening ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van John van den Heuvel, senior ontwikkelingsmanager BPD en Cees van Puffelen, buurtbewoner van Zonnestein en lid van de beoordelingscommissie


Peter Bot (BBA) wethouder Ruimtelijke Ordening: “Deze manier van gebiedsontwikkeling is bijzonder. Buurtbewoners maakten deel uit van de commissie die de inschrijvingen van projectontwikkelaars beoordeelde. Normaliter bestaat deze commissie uit ambtenaren. De gemeenteraad stelt daarnaast geen kaders vooraf en krijgt in een laat stadium de gelegenheid te beslissen over het plan. Nu zijn eerst bewoners samen met BPD aan zet. Deze wijze van ontwikkelen is een experiment, ook voor de gemeenteraad. We geven gezamenlijk meer vertrouwen en ruimte aan inwoners en ontwikkelaar en we verminderen vooraf vastgelegde regels.”

Belangrijkste criterium voor het winnen van de aanbesteding was de aanpak van de projectontwikkelaar voor het betrekken van bewoners bij de ontwikkeling van het gebied én referentieprojecten van de ontwikkelaar. BPD heeft onder andere ervaring met participatie opgedaan bij projecten in Langedijk (De Nieuwe Veiling) en Utrecht (Kop van Lombok). BPD neemt in eerste instantie contact op met Projectgroep Zonnestein 64/66, een vertegenwoordiging van buurtbewoners die zo’n anderhalf jaar actief is en initiatieven heeft genomen om de buurt inmiddels te horen. Gedurende een aantal sessies met omwonenden worden voorstellen besproken en uitgewerkt. Dit proces moet er toe leiden, dat er een voor de buurt acceptabel en een voor BPD financieel haalbaar bouwplan komt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.