Bijgewerkt: 20 januari 2021

PvdA wethouder Brandes kiest voor verlenging indicaties PGB

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-09-2015

Om te voorkomen, dat Amstelveense cliënten die gebruik maken van een Persoonsgebonden budget (PGB) binnen de jeugdhulp de dupe worden van de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), heeft Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Jeugd besloten de herindicaties te verlengen tot voorjaar 2016. Dit geeft de SVB meer tijd om alle wijzigingen tijdig te verwerken. Deze verlenging geldt ook voor cliënten die zorg in natura ontvangen.

In verband met het vervallen van het overgangsrecht per 1 januari 2016 moeten alle cliënten vóór 1 december 2015 een herindicatie krijgen. Onlangs werd bekend, dat de staatssecretaris Van Rijn een deadline van 1 oktober aanhoudt voor het aanleveren van de wijzigingen van PGB’s. De gemeente Amstelveen is echter van mening, dat de herindicaties goed en grondig moeten gebeuren in het belang van de klant en van de gemeente. De gemeente kiest er daarom voor door te gaan op de oorspronkelijke planning en iedereen voor 1 december te herindiceren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jeroen Brandes, (PvdA) wethouder Jeugd


Na een gesprek met de SVB op 9 september 2015 is gebleken, dat zij geen tijdige verwerking kan garanderen als de gegevens niet voor 1 oktober zijn aangeleverd. Amstelveen wil voorkomen, dat er problemen ontstaan bij de PGB-budgethouders  in het begin van 2016 en kiest er dan ook voor om alle lopende indicaties te verlengen tot en met 31 maart 2016. De indicaties voor de Zorg in Natura cliënten Jeugd worden verlengd tot 1 mei 2016.

Het verschil tussen PGB, of zorg in natura is dat de PGB-houder zelf bepaalt, hoe hij de zorg inzet (de geldstroom verloopt via de Sociale Verzekeringsbank naar de aanbieder). De ontvanger van zorg in natura maakt gebruik van het ingekochte aanbod.

Wethouder Brandes (PvdA): “Ons uitgangspunt bij het verlengen van de herindicaties is, dat PGB-houders niet de dupe mogen worden van de problemen bij de SVB. Zorgcontinuïteit staat voorop wat ons betreft. Met deze maatregel heeft de SVB voldoende tijd om eventuele wijzigingen te verwerken. Een deadline van 1 oktober was voor ons onacceptabel, omdat wij het belangrijk vinden, dat onze jeugdhulpverleners voldoende tijd hebben om de herindicaties fatsoenlijk uit te voeren.” Amstelveense PGB-houders en cliënten die Zorg in Natura ontvangen, worden deze week per brief geïnformeerd over het verlengen van de herindicaties.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.