Bijgewerkt: 30 mei 2020

Raadsleden gemeente Amstelveen krijgen iPads als proef

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-05-2011

Agenda's, vergaderstukken, verslagen, notities, moties, besluitenlijsten. De gemeenteraad gebruikt stapels papier. Lastig om het overzicht te bewaren en op eenvoudige wijze informatie met elkaar te delen. In 2010 heeft de raad daarom een kleine proef uitgevoerd om te kijken, of er efficiënter en met minder papier gewerkt kan worden. Die proef met e-readers en laptops krijgt nu een vervolg: de raad start een pilot met iPads.

ipad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De iPad is een tablet-computer, ontworpen, ontwikkeld en verkocht door Apple Inc voornamelijk als een platform voor audio-visuele media, waaronder boeken, tijdschriften, films, muziek, games en web content. Het snelle gebruik van het virtueel toetsenbord kan soms wat lastig zijn, vaak wordt nog een klein draadloos echte toetsenbord aangeschaft


Aan het gebruik van e-readers en laptops bleken tijdens de eerste proef belangrijke nadelen te kleven. Zo waren de e-readers goed voor het lezen van stukken, maar het maken van aantekeningen, het delen van informatie en de snelheid van bladeren lieten veel te wensen over. De laptops hadden als belangrijk nadeel dat het overzicht snel kwijt was op een klein scherm en dat een openstaande laptop tijdens de vergadering ook het zicht blokkeerde.

ipad Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het virtueel toetsenbord van een iPad


Bij de proef met de iPads draait het vooral om de manier van werken. Kan het raadswerk efficiënter en makkelijker met het gebruik van iPads dan met enorme stapels papier? Hoe gaat het met het ontvangen, lezen en gebruiken van de agenda’s en vergaderstukken voor de commissie- en raadsvergaderingen? Ook het zelf maken, verspreiden/delen en wijzigen van stukken komt in de proef aan bod. Kun je op een goede manier aantekeningen maken in een stuk? Hoe deel je jouw opmerkingen op raadsvoorstellen met fractiegenoten?

De verwachting is dat de pilot ook een structurele kostenverlaging met zich meebrengt. Waar de raads- en burgerleden nu alle agenda’s en vergaderstukken op papier krijgen, krijgen de pilot-deelnemers die nu alleen nog maar digitaal. Dit scheelt niet alleen stapels papier, maar ook tijd en kosten voor het maken van de vergaderbundels en het bezorgen van de raadsstukken.

In totaal doen er 34 raads- en burgerleden mee aan de proef, die tot en met het voorjaar van 2012 duurt. De commissievergaderingen van mei 2011 zijn de eerste vergaderingen waarbij de nieuwe werkwijze wordt getest.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.