Bijgewerkt: 28 maart 2024

Rechercheonderzoek naar explosief aan de Amsteldijk

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
30-05-2017

De Amsterdamse recherche is nog altijd met een uitgebreid onderzoek bezig naar het explosief, dat op 2 juli 2016 werd aangetroffen onder de auto van Martin Kok aan de Amsteldijk in Amstelveen naast het restaurant Klein Kalfje op de grens van Amstelveen en Amsterdam. Omstanders zagen die avond rond 22.00 uur iets zitten onder een geparkeerde auto aan de Amsteldijk, waarna de politie werd gebeld. Het bleek om een auto te gaan, waarmee Martin Kok naar het naastgelegen restaurant was gereden om te dineren. Het restaurant werd ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het explosief meegenomen en ontmanteld.



Explosief 40 keer krachtiger dan handgranaat. De recherche gaat ervan uit, dat het explosief geplaatst is met als doel Martin Kok te doden. Het explosief is vermoedelijk aan de Amsteldijk onder de auto geplaatst. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken, dat het een extreem krachtig explosief is, met maar liefst 40 keer de kracht van een handgranaat. Als dit explosief die avond was afgegaan dan was het zeer reëel, dat er meerdere dodelijke slachtoffers en zwaargewonden waren gevallen. De ravage was enorm geweest en ook het naastgelegen restaurant was beschadigd geraakt.

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2017)

De ontploffing met het vergelijkbare explosief van een soortgelijke auto als die van Martin Kok was


Het onderzoeksteam zet alles op alles om de verdachten te achterhalen. Op maandag 29 mei 2017 is een 47-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het incident, maar waarschijnlijk niet voor het plaatsen van het explosief. De recherche verwacht meer aanhoudingen te verrichten. Martin Kok werd op 8 december 2016 geliquideerd in Laren. Het Amsterdamse onderzoeksteam onderzoekt, of er mogelijk een verband is tussen zijn liquidatie en het geplaatste explosief. Om de impact van het explosief te tonen, heeft de politie in samenwerking met Defensie een explosief met dezelfde kracht onder een soortgelijke auto als die van Martin Kok tot ontploffing gebracht en vastgelegd op beeld.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.