Bijgewerkt: 11 augustus 2020

Reclameregels lastig voor TOBO

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
11-03-2009

De gemeente stelde vorig jaar (2008) nieuwe regels vast voor reclame op straat. Door die nieuwe regels is reclame maken voor verenigingen zo duur geworden, dat het voor bijvoorbeeld de Bovenkerkse toneelvereniging TOBO niet meer is op te brengen.

„Ik heb er begrip voor dat de gemeente de straat netter wil hebben," zegt Rob Smit, penningmeester van TOBO. „Ik wil ook wel toegeven dat onze borden niet de mooiste waren. Maar we zitten wel met een probleem." TOBO plaatste altijd twee weken voor een voorstelling borden tegen lantaarnpalen. Dat deden leden van de vereniging zelf en de kosten bedroegen niet meer dan 50 euro.

„Nu kunnen we al een nog reclame maken via een professioneel bureau (Hoffman Outdoor Media) dat de borden plaatst," zegt Smit. „Die zien er wel beter uit, maar die kosten ons ruim 500 euro per week. Bovendien worden er eisen gesteld aan de posters. Voorheen gebruikten we een standaardmodel, waarbij we alleen maar de datum en de naam van de voorstelling veranderden. Dat kan niet meer.

Maar als we posters laten drukken, dan kost dat ook nog eens honderden euro's."Afgelopen najaar hield TOBO voor het eerst een voorstelling waarvoor het niet op haar vertrouwde manier reclame kon maken. „Dat scheelde ons ruim veertig bezoekers," zegt Smit. „Op een totaal van ruim driehonderd is dat heel wat."

Een gemeentewoordvoerster verklaart dat voor driehoeksborden is gekozen om de openbare ruimte te verbeteren. „Zoals het was in Amstelveen kwam je het in Nederland bijna niet meer tegen," zegt ze. „Verder geldt er een lager tarief voor culturele activiteiten en de tarieven zijn laag vergeleken met elders.

In juni komen er twaalf plakzuilen verspreid over Amstelveen, waarop verenigingen gratis reclame kunnen maken. Verder zal een vereniging als TOBO op andere manieren moeten adverteren, bijvoorbeeld met affiches in supermarkten en flyers."

Toneelgroep TOBO?

TOBO is een theatergroep in Bovenkerk, die al meer dan 60 jaar bestaat. Ze spelen komedies, drama en thrillers. Twee keer per jaar verzorgen ze een serie avondvullende voorstellingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.