Bijgewerkt: 8 augustus 2020

Regionale omroepen moeten toch 17 miljoen euro bezuinigen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
02-09-2016

Het kabinet houdt het wetsvoorstel voor modernisering van de regionale publieke omroepen voorlopig aan. Er is bij de omroepen op dit moment onvoldoende draagvlak voor de wet. De wet is de juridische uitwerking van plannen die eerder door de omroepen zelf gemaakt zijn. De bezuiniging van 17 miljoen euro gaat wel gewoon door.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Sander Dekker (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Sterke regionale journalistiek. De nieuwe structuur van de toekomstig Regionale Publieke Omroep is mede gebaseerd op een plan van de huidige 13 regionale omroepen en moet leiden tot een sterkere publieke regionale journalistiek, een slagvaardigere regionale publieke omroep en meer gezamenlijkheid in het uitvoeren van de regionale publieke taak. De efficiencyslag is nodig om ook de structurele bezuiniging van 17 miljoen euro per 1 januari 2017 te realiseren.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benadrukt, dat regionale omroepen zoveel mogelijk moeten voorkomen, dat de aanstaande bezuinigingen neerslaan bij de programmering en de redacties. De omroepen krijgen frictiekostenbudget om de samenwerking, waar zij het wel met alle omroepen over eens zijn, mogelijk te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwerking op het gebied van sales en marketing, financiën en personeel. De komende tijd werkt Dekker met betrokken partijen verder aan het vinden van een oplossing voor de langere termijn. Volgens de staatssecretaris ligt er een goede basis om er met elkaar uit te komen.

Op het bot verdeeld

De 13 regionale omroepen zijn tot op het bot verdeeld over het toekomstplan, dat die bezuiniging had moeten opvangen. Daarom maken alle regionale omroepen nu voor 2017 een eigen begroting. Slechts 5 van de 13 omroepen staan momenteel nog achter het samenwerkingsplan. Naast RTV Noord zijn dit Omroep Flevoland, RTV Utrecht, RTV Rijnmond en de regionale omroep van Noord-Holland- meldt het Mediamagazine.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.