Bijgewerkt: 5 augustus 2020

Remco Houtepen is de boekverkoper van 2016-2017

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
05-09-2016

And the winner is... REMCO HOUTEPEN van Boekhandel Libris Venstra in Amstelveen! Zaterdag 3 september 2016 ontving hij de Albert Hogeveen Bokaal uit handen van schrijver en juryvoorzitter Ronald Giphart tijdens Manuscripta in Amsterdam.

De vakjury prijst Houtepen's ondernemerschap, innovativiteit en enthousiasme. "Remco 'De Boekenman' Houtepen leest zelf heel veel en weet zijn liefde voor boeken over te brengen op zijn klanten. In zijn boekhandel - die mede dankzij de door Remco georganiseerde activiteiten een belangrijke buurtfunctie vervult - bruist het van energie en boekenliefde," zo staat te lezen in het juryrapport. Boekverkopers worden in eerste instantie genomineerd door mensen uit vak als uitgevers en auteurs. Eenmaal op de longlist kunnen de klanten van een winkel laten weten of ze de nominatie van hun boekverkoper terecht vinden door te stemmen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Remco Houtepen uitgeroepen tot Beste Boekverkoper van het Jaar 2016-2017


De afgelopen campagne heeft de meeste stemmen ooit opgeleverd. Een belangrijk deel daarvan was terug te leiden naar de Amstelveense lezers en klanten van Libris Venstra.  Dat leidde er toe dat Remco Houtepen op de shortlist terecht kwam. Vijf boekhandelaren maakten dit jaar kans: Willemien Cazzato-Wagner (Boekhandel Wagner Sassenheim), Ilona Duits (Boomker Boeken Haren), Remco Houtepen (Libris Venstra Amstelveen), Daan Nijman (Boekhandel Nijman Roden) en Janine Waiboer (Boekhandel Plukker Schagen).

Vanaf juni bereidden deze shortlisters zich voor op onaangekondigde bliksembezoeken en werden ze als Big Brother in de gaten gehouden door de vakjury, bestaande uit Ronald Giphart, Geneviève Waldmann (Luitingh-Sijthoff), Daisy Verhoeven (WPG), Elspeet-voorzitter Michiel Rigters (Storytel) en de winnaar van vorig jaar: Lisa Snijders (Boekhandel Stevens in Hoofddorp).

Om deze verkiezing te winnen, moet de verkoper aan enkele voorwaarden voldoen: hij, of zij moet opiniërend zijn, spraakmakend, actief, enthousiasmerend en in het bezit van goede kennis van het boekenvak en van boeken. De bokaal, vernoemd naar de legendarische boekverkoper bij Boekhandel Scholtens Wristers in Groningen: Albert Hogeveen. Albert Hogeveen was lange tijd winkelmanager van boekhandel Scholtens Wristers en een fenomeen in Groningen. Voor veel klanten was hij het gezicht van de winkel. In 2005 werd hij tijdens een ontslagronde van de boekhandel, na 34 jaar dienstverband, aan de kant gezet.

De Albert Hogeveen Bokaal (AHB) wordt jaarlijks uitgereikt door het Elspeet bestuur en is in het leven geroepen omdat Elspeet van mening is dat het boekenvak niet buiten deze ambassadeurs van het boek kan én om te laten zien dat boekhandelaar niet zomaar een vak is. De boekhandel is de poort naar de lezer en de boekhandelaar de portier. Deze mensen verdienen een pluim van het vak. De prijs bestaat uit een prachtige sculptuur en levenslange eer. Remco Houtepen van Libris Venstra heeft de tests met vlag en wimpel doorstaan en daarom mag hij zich van de jury voortaan ‘ Boekverkoper van het jaar 2016/2017’ noemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.