Bijgewerkt: 28 januari 2021

Ruim baan voor de rolstoelgebruikers in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
01-08-2017

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Herbert Raat (VVD) Zorg en gezondheid schrijft erover op zijn weblog


Tijdens het zomerfeest in Bovenkerk werd ik aangesproken door mevrouw Corrie van Hugten. Zij zit in een rolstoel en ervaart, dat sommige stoepen in het Stadshart een onneembare vesting zijn. Vorige week vroeg zij hier ook aandacht voor in het Amstelveens Nieuwsblad. Ik nam vlak daarvoor al met haar de proef op de som. We spraken af bij de parkeerplaats naast restaurant Kokusai. 'De parkeerplaats is er wel, maar om de stoep af en verderop weer op te komen is voor mij niet te doen,' vertelt mevrouw van Hugten. 'En ik heb best spierballen.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2017)

Herbert Raat (VVD) Zorg in gesprek met mevrouw Corrie van Hugten in het Stadshart Amstelveen op 25 juli 2017. In de achtergrond volgt Remco Terlouw lid van het team van Handhaving het gesprek


Een stukje verderop, waar de stoep verlaagd is, zodat rolstoelers de weg over kunnen steken, komen we het volgende probleem tegen: aan de overkant van de straat staan bouwhekken tot aan de weg. Dit betekent over de weg rollen tot de eerstvolgende schuine stoeprand. Voor mij is duidelijk, dat we zaken moeten veranderen. Bij aanbesteding van werkzaamheden in de openbare ruimte is meer aandacht nodig voor belangen van inwoners in een rolstoel. Het is geen onwil, want er zijn provisorisch wel een paar stoepen verlaagd, maar zodanig dat je er met een rolstoel eigenlijk niet behoorlijk op of af kunt. Kortom: de wil is er, maar de juiste uitvoering ontbreekt.

De situatie bij het voormalig V&D-pand is natuurlijk tijdelijk, toch zijn er punten die voor verbetering vatbaar zijn. Ik spreek met haar af, dat ik na de zomer met haar en een andere rolstoelgebruikers een schouw wil doen in het Stadshart. Zo gaan we samen werken aan een beter toegankelijk Amstelveen. Ook mijn collega wethouders Jeroen Brandes (Verkeer) en Peter Bot (Ruimtelijke Ordening) gaan graag mee.

De bedoeling is, dat rolstoeltoegankelijkheid, net als duurzaamheid, een belangrijke randvoorwaarde moet zijn in al onze aanbestedingen van werk aan de openbare weg. Wat mij betreft beginnen we bij de werkzaamheden aan ons nieuwe Stadshart. En mocht u in de tussentijd nog andere situaties tegenkomen in Amstelveen, waar we zaken kunnen verbeteren, laat het mij dan weten via h.raat@amstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.