Bijgewerkt: 10 juli 2020

Sanitaire voorzieningen worden verduurzaamd in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-12-2011

De gemeente Amstelveen zet weer een stap in het verduurzamen van haar organisatie. De gemeente wisselt binnenkort alle sanitaire voorzieningen om naar volledig duurzame varianten. Met deze maatregel ontziet de gemeente niet alleen het milieu, maar wordt er jaarlijks ook maar liefst 25% bespaard op deze facilitaire kosten.

Het nieuwe systeem bestaat uit handdoek-, zeep-, toiletpapierhouders en luchtverfrissers, en voldoet aan de meest strenge duurzaamheidskeurmerken. Zo is het papier gerecycled en FSC gecertificeerd. De houders voeren het Europees Ecolabel en zijn CO2 neutraal uitgevoerd. Het hele systeem valt onder de noemer ‘cradle to cradle’, een ontwerpprincipe, waarbij afval als (voedsel)bron wordt gebruikt en nieuwe producten worden vervaardigd uit afgedankte producten.

groot  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan-Willem Groot, CDA-wethouder van Milieu en Energie: 'Duurzaamheid zit hem ook in kleine, dagelijkse dingen. Daar valt vaak een groter voordeel te halen dan men denkt. Ook met deze overstap op een 100% duurzaam systeem draagt de gemeente weer een beetje bij aan CO 2 reductie. En tegelijkertijd besparen we aanzienlijk op de operationele kosten. Duurzaam werken hoeft dus niet duurder te zijn'.


Zo worden de gebruikte handdoeken ingezameld en verwerkt tot nieuwe papieren handdoeken. Het afvalverlies wordt met dit principe aanzienlijk gereduceerd. De gemeente dringt straks haar jaarlijkse afvalstroom terug met 297 ton papier en 24.200 plastic afvalzakken.

Juist niet duurder

Speelboerderij Elsenhove, begraafplaats Zorgvlied, de gemeentewerven aan de Escapade, Langs de Werf, en Amsterdamseweg, en het raadhuis stappen allemaal over op het nieuwe systeem. Voor de Kerst van 2011 is de omwisseling gerealiseerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.