Bijgewerkt: 27 januari 2021

Schijnwerper in de wijk in Amstelveen mei 2016

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
10-05-2016

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


'Gisteravond ben ik weer op pad geweest met onze mensen om woonfraude op te sporen. En het was meteen raak. Dat de deur niet werd opgedaan vonden de buren niet raar. ‘Zij woont al meer dan een jaar niet meer hier, ze zit in Slowakije, waar ze vandaan komt’, aldus de buurman.

Om woonfraude op te sporen vergelijken wij verschillende bestanden van Eigen Haard (onder andere verhuurder van sociale huurwoningen) met gemeentelijke gegevens. Het project heet Schijnwerper in de Wijk en is een middel om (goedkope) huurwoningen beschikbaar maken voor mensen die er echt recht op hebben.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

Wethouder Raat met zijn team op bezoek bij een verdachte woning in Amstelveen eerder op dit jaar


Bij misstanden die vanuit administraties niet kunnen worden verklaard, vindt een huisbezoek plaats door een controleteam van de gemeente en Eigen Haard. Er is geconcludeerd, dat er 131 woningen op de lijst staan voor huisbezoeken. Reden voor een huisbezoek kan uiteenlopen van meerdere huishoudens die op één adres staan ingeschreven tot het illegaal onderverhuren van de woning. De gemeente gaat langs bij woningen in de sociale huursector, vrije huursector en bij koopwoningen.

Je ziet al snel als het niet klopt. Bijvoorbeeld door gordijnen die de hele dag dicht blijven, of rotzooi voor de deur. Door te gaan kijken zie je direct wat er aan de hand is. Een andere flatbewoner vertelde ons, dat er wel meer niet klopte in de flat. ‘Maar ik ga niemand verlinken, dat moeten jullie zelf uitzoeken’. Eerlijk gezegd ben ik wel geschrokken van situaties die we aantreffen. Kortom, er ligt nog een hoop werk.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.