Bijgewerkt: 1 april 2020

Schiphol Real Estate bouwt duurzaam kantoorgebouw 'TransPort'

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
17-03-2009

Vandaag, op 17 maart 2009 start Schiphol Real Estate met de bouw van 'TransPort', een duurzaam kantoorgebouw op Schiphol Oost. Het gebouw zal voldoen aan de hoogste eisen van duurzaam bouwen van het internationaal gerenommeerde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design ) Platinum-certificaat.

TransPort heeft een verhuurbaar vloeroppervlak van 10.800m² en zal grotendeels worden verhuurd aan transavia.com die er haar hoofdkantoor vestigt. De oplevering van het nieuwe kantoorpand is gepland in de eerste helft van 2010. Het duurzame concept en het architectonisch ontwerp zijn in samenwerking met Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam tot stand gekomen. De bouw wordt gerealiseerd door Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk.

'Schiphol Real Estate wil een actieve rol spelen in duurzaam bouwen en is ook al langer bezig met het verduurzamen van de huidige vastgoedportefeuille. Door het ontwikkelen van TransPort willen wij onze klanten een innovatieve en duurzame oplossing bieden voor hun bedrijfshuisvesting. W

ij merken dat kantoorgebruikers het steeds belangrijker vinden om ook met hun kantoorpand concreet invulling te geven aan verantwoord ondernemen. Wij streven er naar het eerste kantoorgebouw in Nederland op te leveren dat aan het LEED Platinum certificaat voldoet en zoals het er nu uitziet gaat dat ook lukken', aldus André van den Berg, directeur van Schiphol Real Estate.

Michiel Meijer, directeur operationele zaken transavia.com;

"Wij zijn verheugd met de start van de bouw van TransPort. transavia.com staat voor scherp geprijsd, betrouwbaar, enthousiast en betrokken. Deze elementen waren onvoldoende terug te zien in onze huidige huisvesting op Schiphol Centrum. Daarnaast past het duurzame kantoorgebouw eveneens goed binnen ons MVO beleid.

Wij willen als transavia.com een verantwoorde balans vinden tussen de zorg voor economische welvaart (profit), inclusief het blijvend winstgevend opereren van transavia.com zelf, ecologische kwaliteit (planet) en welzijn van mensen (people). In ons nieuwe pand gaan we flexibel werken - we gaan slim met ruimte en daarom ook slim met kosten om.

Met een mooi eigentijds en inspirerend  interieur, gebruik van duurzame materialen, natuurlijk licht en een energiezuinig comfortabel klimaat, creëren we een prettige werkomgeving voor onze medewerkers en de medewerkers van de toekomst. En daar zijn we trots op".

Het kantoorgebouw "TransPort"

In het ontwerp en in de richtlijnen voor de bouw van TransPort zijn diverse maatregelen opgenomen om te voldoen aan het LEED Platinum certificaat. Zo wordt gebruik gemaakt van een optimale combinatie van duurzame installaties en milieuvriendelijke materialen.

Zo wordt het binnenklimaat door warmte-koude opslag in de bodem in combinatie met betonkernactivering in de vloeren gelijkmatig en constant gehouden; bestaat het gebouw uit een hoog- en een laagbouw. Op het dak van de hoogbouw wordt circa 1.100 m² aan zonnepanelen geplaatst die 112.500 kWh energie per jaar opwekken en hiermee 30% van het totale verbruik van het gebouw verzorgen.

Op het dak van de laagbouw zorgt een gras-sedum vegetatiedak voor een extra isolatielaag die opwarming tegengaat. Het groendak vormt tevens een natuurlijke waterbuffer en neemt CO2 op. Daarnaast wordt, door diverse voorzieningen maar met name door het grijswatersysteem, een waterbesparing  van 40% gerealiseerd.

In toiletten wordt gebruik gemaakt van gerecycled 'grijs' water. In het ontwerp van TransPort wordt in het ontwerp én de vorm van het gebouw rekening gehouden met slim gebruik van zon- en daglicht. Aan de zuidgevel verminderen lamellen bijvoorbeeld de natuurlijke opwarming, de  noordgevel daarentegen is juist zeer transparant om zoveel mogelijk daglicht te krijgen. Door het toepassen van betonkernactivering in de vloeren ontstaat er bovendien een vrije hoogte van 3,07 m waardoor het daglicht dieper in het gebouw kan komen.

LEED

LEED ( Leadership in Energy and Environmental Design) is een methode voor het beoordelen van de duurzame kwaliteiten van gebouwen wat betreft het ontwerp, de realisatie, het gebruikersgemak en het beheer. Aan het gebouw wordt een waardering gekoppeld, afhankelijk van het duurzaamheidniveau dat wordt bereikt.

De platinum-waardering is de hoogst  mogelijke kwalificatie. Hiervan is tot op heden geen nieuwbouwobject in Nederland gerealiseerd. Schiphol Real Estate kan de eerste vastgoedontwikkelaar in Nederland zijn met het LEED Platinum certificaat.

transavia.com

Low cost low fare luchtvaartmaatschappij transavia.com biedt scherp geprijsd luchtvervoer aan naar circa negentig Europese bestemmingen, en een breed aanbod aan reisgerelateerde producten en diensten. Het vervoer wordt aangeboden vanaf Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en andere regionale luchthavens.

Schiphol Real Estate

Schiphol Real Estate, 100% dochter van Schiphol Group, houdt zich bezig met het ontwikkelen van, het beleggen in en het beheer en de exploitatie van commercieel vastgoed op en rond luchthavens.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.