Bijgewerkt: 25 oktober 2024

Schoonveegactie in Amstelveen voor achtergelaten fietsen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-10-2024

Ongebruikte achtergelaten die fietsenrekken bezet houden en de openbare ruimte een verloederde aanblik geven, zijn een grote ergernis onder de inwoners van Amstelveen. Daarom heeft het College B e W besloten de gehele gemeente aan te wijzen als gebied, waar een verbod op weesfietsen geldt. Nu mogen achtergelaten fietsen alleen rond bepaalde openbaar vervoerlocaties worden verwijderd. De gemeente begint dit najaar een schoonveegactie in de gemeente.

In 2023 zijn via de Fixi app ruim 1.200 meldingen over weesfietsen binnengekomen bij het team Handhaving Openbare Ruimte. De huidige APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) maakt het slechts mogelijk om op een aantal aangewezen locaties, zoals op het busstation en bij trams- en bushaltes, te handhaven. 'Vandaag heeft het college besloten om het in de gehele gemeente mogelijk te maken om verwaarloosde fietsen te verwijderen. Dit najaar beginnen we met het wijk voor wijk verwijderen van deze ongebruikte fietsen uit fietsenrekken. Hierdoor komt er meer stallingsruimte vrij voor fietsers die hun tweewieler daadwerkelijk gebruiken. Bovendien geven deze weesfietsen de wijken een verloederde aanblik'- zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Handhaver stickeren achtergelaten fietsen met wethouder Raat op 10 oktober 2024 in Orion, Amstelveen

Fietsen verwijderen. Fietsen of bromfietsen en vergelijkbare vervoersmiddelen mogen niet langer dan 14 dagen onafgebroken in een stallingsruimte staan. Handhaving plaatst eerst waarschuwingsstickers op ongebruikte fietsen. Op deze stickers staat dat de fiets is aangemerkt als weesfiets en binnenkort wordt verwijderd. Eigenaren krijgen twee weken de tijd om hun fiets zelf weg te halen. De niet opgehaalde fietsen worden vervolgens opgehaald en opgeslagen op een locatie van de gemeente en dertien weken bewaard. Fietsen, waarvan de economische waarde verwaarloosbaar is, worden na twee weken vernietigd.

Is uw fiets verwijderd? Dan kunt u hiervan melding doen via het meldsysteem Fixi (www.amstelveen.nl/fixi ). Kies de categorie ‘Weesfietsen en fietswrakken; en vermeld in de omschrijving ook de merknaam, kleur en eventuele andere specificaties van de fiets. Op afspraak kan de fiets, na controle van het eigenaarschap en het meebrengen van de sleutel van het (ketting)slot, op woensdagen tussen 12.00 - 14.00 uur worden opgehaald tegen € 25 administratiekosten. Fietsen die achterblijven worden geruimd of krijgen een nieuwe eigenaar via onder meer Ons Tweede Thuis.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.