Bijgewerkt: 25 januari 2021

Secretaris Generaal van ministerie VWS bezocht Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-09-2016

Donderdag 22 september 2016 bracht Erik Gerritsen (1962), Secretaris Generaal van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een werkbezoek aan de gemeente Amstelveen. Doel van dit bezoek was om te zien hoe het stimuleringsprogramma ‘Gezond in de Stad’ (GIDS) in de praktijk werkt en hoe Amstelveen het verbeteren van gezondheid samen met inwoners en professionals aanpakt.

Amstelveen is een van de 164 gemeenten die deelnemen aan het stimuleringsprogramma GIDS. Deze gemeenten ontvangen vier jaar lang extra middelen voor het terugdringen van sociaal economische gezondheidsachterstanden. Centrale vragen bij de aanpak zijn: in welke wijken is verbetering van de gezondheid het hardst nodig en welke actieve rol kunnen inwoners en professionals daarbij zelf spelen?

Foto Amstelveen
(Foto Glenn van Kamperdijk - 2016)

Erik Gerritsen de secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (midden met bril) voor wijkcentrum Alleman met wethouder Jeroen Brandes en de buurtbewoners op 22 september 2016


Om een goed beeld te krijgen van de Amstelveense aanpak, ging de heer Gerritsen in gesprek met inwoners en professionals in de wijk Bankras, één van de wijken met hoge cijfers als het gaat om psychosociale problematiek en overgewicht. Na een korte introductie in basisschool de Schakel door Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Welzijn, ging Gerritsen in gesprek met een aantal betrokken bewoners en professionals. Ook bezocht hij wijkcentrum Alleman, waar inwoners zelf verschillende initiatieven ontplooien die ten goede komen aan hun eigen welbevinden en aan de gezondheid van mede buurtbewoners.

Wethouder Jeroen Brandes: “Het was goed om aan de Secretaris Generaal te laten zien met hoeveel enthousiasme er in Amstelveen door de verschillende partijen wordt gewerkt aan dit programma. Vita, GGD en het Sportbedrijf Amstelveen trekken gezamenlijk op en hebben al meer dan 200 bewoners bij dit project weten te betrekken. Ik denk, dat hun enthousiasme heel aanstekelijk heeft gewerkt.”Gezond in de Stad is het landelijke stimuleringsprogramma voor de lokale integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. Het gaat om het verbeteren van de gezondheid van kwetsbare groepen. Landelijke cijfers laten zien, dat mensen met lagere inkomens en een lage opleiding ruim 6 jaar eerder overlijden en zelfs 19 minder gezonde levensjaren ervaren dan mensen met een hoge opleiding (bron Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV), wordt iedere 4 jaar door het RIVM gepubliceerd). Meer informatie over Gezond in… vindt u op www.gezondin.nuAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.