Bijgewerkt: 24 februari 2020

Seksueel uitbuiten van jonge vrouwen door een Hongaarse familie

Nieuws -> Informatief

Bron: OM parket Amsterdam
07-10-2016

Het Openbaar Ministerie heeft op 7 oktober 2016 tegen vier leden van een Hongaarse familie jarenlange celstraffen geëist wegens het seksueel uitbuiten van jonge vrouwen en witwassen. Tegen de 46-jarige stiefvader en de 48-jarige moeder eiste de officier van justitie tot 9,5 jaar celstraf. Eén van de twee (stief) zonen heeft een gevangenisstraf van bij elkaar 8,5 jaar tegen zich horen eisen. De afgelopen weken behandelde de Amsterdamse rechtbank twee onderzoeken naar mensenhandel en witwassen, in totaal moesten acht verdachten – waarvan zeven met de Hongaarse nationaliteit – zich voor de rechter verantwoorden.

Tegen de familieleden liepen twee onderzoeken naar uitbuiting van jonge Hongaarse vrouwen. Het eerste onderzoek naar de familie is in 2008 gestart. De familie zou daarna volgens het OM zijn activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst. Het vermoeden, dat de Hongaarse verdachten zich opnieuw bezighielden met mensenhandel in Amsterdam leidde in 2014 tot het tweede onderzoek. In dit onderzoek zou het gaan om in elk geval 2 Hongaarse vrouwen die in de periode 2011 tot en met 2015 te werk werden gesteld als prostituee in Amsterdam, Alkmaar, België, Zwitserland en Hongarije. De vrouwen moesten van de verdachten soms zeven dagen per week minstens 13 uur per dag werken. Ze werden daarbij bedreigd en uitgescholden als zij niet voldoende geld verdienden.

Familiebedrijf. Uit het dossier komt volgens het OM een beeld naar voren van een effectief opererend familiebedrijf, dat het uitbuiten van jonge Hongaarse vrouwen in de prostitutie in diverse Europese landen als doel had. De stiefvader en moeder zouden een belangrijke rol hebben gespeeld in het verkennen van de seksmarkt en het werven, aansturen en onder druk zetten van de jonge Hongaarse vrouwen. Ze zouden daarbij hun zoons en schoondochter hebben ingezet bij het ronselen van de vrouwen uit de omgeving van de Hongaarse stad Nyíregyháza.

Psychische druk. Een nu 28-jarige slachtoffer was in het eerste onderzoek uit 2008 nog verdachte. Ze zou volgens het OM hebben bijgedragen aan uitbuiting en het geld, dat andere meisjes hadden verdiend hebben doorgesluisd naar de familie. Uit het tweede onderzoek blijkt, dat de vrouw vanaf haar 13de levensjaar onder psychische druk heeft gestaan van de familie en dat zij daaraan geen weerstand heeft kunnen bieden. Volgens het OM is sprake van psychische overmacht en is ze niet strafbaar. Daarom eist het OM ontslag van rechtsvervolging.

Levens kapot. Het OM rekent het de verdachten zwaar aan, dat zij de levens van verschillende jonge vrouwen op een zeer grove wijze kapot hebben gemaakt. De officier van justitie in haar requisitoir: ”Het risico op een levenslang trauma is voor slachtoffers van seksuele uitbuiting zeer groot. De slachtoffers is de kans ontnomen een normale adolescentie door te maken en normale relaties aan te gaan. Ook een normale seksuele ontwikkeling is daardoor in onze ogen onmogelijk geworden.”

Strafeisen. De rechtbank heeft beide onderzoeken tegelijkertijd behandeld, maar niet gevoegd. Dit houdt onder meer in dat in beide onderzoeken een afzonderlijke strafeis tegen de verdachten is geformuleerd. Het onderzoek uit 2008 heeft onderzoeksnaam 13Shogun. 13Overloon is de naam van het onderzoek in 2014. De eisen in beide onderzoeken zijn:

-De 46-jarige moeder: in 13Shogun 3 jaar en in 13Overloon 6,5 jaar

-De 48-jarige stiefvader: in 13Shogun 32 maanden en in 13Overloon 6,5 jaar.

-De 33-jarige zoon: In 13Shogun 30 maanden en in 13Overloon 6 jaar

-De 34-jarige zoon: In 13Shogun 13 maanden

-De 30-jarige schoondochter: zaak is aangehouden

-Een 28-jarige vrouw: In 13Shogun ontslag van rechtsvervolging

-Een 40-jarige man: In 13Shogun OM niet ontvankelijk

-Een 47-jarige man: In 13Overloon 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank doet naar verwachting op 11 november 2016 uitspraak. Lees ook het verhaal van de Volkskrant uit 2009!: Bernadett, een veelbelovend Hongaars meisje op de WallenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.