Bijgewerkt: 28 februari 2020

Snel besluit over verkeersmaatregelen Zwarte Pad Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
28-10-2009

Deze week (44-2009) moet er duidelijkheid komen over definitieve maatregelen bij de oversteekplaatsen van het fietspad het Zwarte Pad langs de museumspoorlijn. Verkeerswethouder Joss Tabak wil maatregelen, maar weet nog niet welke. Alle fracties dringen aan op ingrijpen.

Tabak Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Joss Tabak (VVD) wethouder mobiliteit van de gemeente Amstelveen


Omwonenden klagen over de ongelukken en bijna-ongelukken, die zij voor hun ogen zien gebeuren sinds fietsers voorrang hebben gekregen. Ze vragen zich af hoe lang het nog duurt tot er slachtoffers vallen. Dinsdagmiddag kwamen specialisten van de Stadsregio Amsterdam de situatie langs het fietspad onderzoeken, om de beste maatregelen te kunnen adviseren.

„De Stadsregio heeft meer verkeersspecialisten tot zijn beschikking, dan wij als gemeente," zegt wethouder Tabak. „Want ondanks alle maatregelen die wij hebben genomen, is het nog niet veilig genoeg. Ik wil niets liever, dan de situatie veilig maken, maar dan moet ik wel weten hoe. Het gaat erom de automobilist oplettend te maken en daarom moeten we inzicht krijgen in de vraag waarom dat kennelijk nu niet voldoende is. Overigens is de situatie op elke kruising anders. Dat kan betekenen dat ook de maatregelen per kruising kunnen verschillen."

Bewoner Paul Kloosterboer, die vanuit zijn huis uitkijkt op de kruising van het fietspad met de Molenweg, schreef een brief aan wethouder Tabak nadat hij bij het Wijkplatform Patrimonium de zaak had aangekaart en daar veel reacties kreeg. „Ik vind het prachtig, dat fietsers voorrang hebben gekregen op het autoverkeer, maar dat moet dan wel werken zoals het bedoeld is."

„Er is al heel wat gebeurd, ook al komen er lang niet altijd politie en ambulance aan te pas. Ik heb de indruk, dat de automobilisten wel attent zijn, maar de verkeerssituatie niet goed begrijpen. Het is hen niet duidelijk, dat het gevaar van opzij komt. Bij de Molenweg is het zo, dat je vanuit oostelijke richting omhoog rijdt, waardoor je de haaientanden op de weg niet goed ziet.

Mijn kinderen heb ik gezegd: jullie hebben voorrang, maar neem het niet. We hebben afgesproken, dat ze bij het oversteken wachten tot ze zeker weten dat een auto stopt, “-aldus Kloosterboer. Wethouder Tabak wil liefst vasthouden aan de voorrang voor fietsers. “Ik hoor veel reacties van de fietsers, die het heerlijk vinden, dat ze nu kunnen doorrijden. Het scheelt hen veel tijd. Maar het moet veilig zijn”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.