Bijgewerkt: 21 januari 2021

Sobere nieuwjaarsreceptie 2014 in het raadhuis van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
03-01-2014

Donderdagavond 2 januari 2014 vond de traditionele Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amstelveen in het raadhuis plaats. De avond verliep op een totaal andere manier dan, waar de meeste Amstelveners al jaren aan gewend waren. Geen burgervader in de hal bij de ingang, die met zijn vrouw iedereen welkom heette, geen gezellige muziek van de accordeons van de Concertina’s, geen zangeres, geen uitreiking van de Vrijwilligersprijs, geen prijs voor de ‘Jonge helden’ de jonge mantelzorgers en geen samenzang met het liedje ‘Avé Amstelveen’. Zoals gebruikelijk kwam de redactie van Amstelveen tijdig naar het Raadhuis. Maar de hal was bij aankomst stil en verlaten en ook op de eerste etage was het stil. De raadsleden hadden het gezellig met elkaar in een aparte ruimte, aangezien zij vooraf elkaar een gelukkig Nieuwjaar wensten. De nieuwe interim burgemeester van Amstelveen, de heer Fred de Graaf (VVD), passeerde en de redactieleden maakten van deze gelegenheid gebruik om zich even voor te stellen en te melden dat zij op een goede samenwerking hoopten. Maar ook dat hij zich goed kon inlezen op Amstelveenweb.com, vooral omdat Amstelveen dit jaar haar 50-jarig bestaan viert.

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Amstelveen 50 jaar flyer staat al klaar in de foyer van het raadhuis om de bezoekers te herinneren aan het jubileumjaar 2014


Het bestuur van de gemeente brak met deze sobere nieuwjaarsreceptie de al lang in gebruik zijnde traditie. Om 19.00 uur ging de deur naar de eerste etage open en druppelden de bezoekers binnen. De opkomst was veel minder dan in 2013, maar de aanwezigen, voornamelijk uit het bedrijfsleven, maakten er toch een leuke netwerkbijeenkomst van. Mevrouw Jobke Vonk en de heer Ad Verburg uit de buurgemeente Aalsmeer waren ook aanwezig. De nieuwe (interim) burgemeester de Graaf liep rond en schudde menigeen de hand. De Graaf blijft een half jaar aan de ‘macht’, want dan moet de nieuwe burgemeester van Amstelveen zijn benoemd door de Kroon.

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Voor het officiële deel van de nieuwjaarsreceptie begint, is er genoeg tijd om een beetje bij te praten. Hier op de foto vlnr.: Ad Verburg (CDA) wethouder van onder ander Sociale zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Aalsmeer, Fred de Graaf burgemeester van Amstelveen en mevrouw Jobke Vonk-Vedder burgemeester van Aalsmeer, die spreken over de samenwerking van de twee gemeenten


De eerste spreker was loco-burgemeester Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën en Onderwijs :

'Dames en heren,

Welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Amstelveen. Een mooi moment om even terug te blikken op het afgelopen jaar. En vooruit te kijken naar 2014. Terugkijkend op 2013 kan ik zeggen, dat er veel is gebeurd.

Amstelveen is op een haar na, 0,1 punt, tweede in de verkiezing groenste gemeente van Nederland geworden. Wethouder Levie, John, drie keer is scheepsrecht! Collega Koops is dit jaar bevallen van een mooie dochter en het gaat goed met moeder en kind. Op het gebied van veiligheid, dankzij de voortvarende inzet van de burgemeester, politie en medewerkers, zijn veel maatregelen genomen in het kader van inbraakpreventie. Burgernet zit in de lift. De integrale aanpak van woonfraude werpt z’n vruchten af.

Voor mij is een bijzonder hoogtepunt uiteraard het bereiken van een nieuwe overeenkomst met het Rijk rond de A9. 38 miljoen euro in plaats van 100 miljoen. Eindelijk is er duidelijkheid over de inhoudelijke en financiële toekomst van de stad.

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Locoburgemeester Herbert Raat tijdens zijn toespraak


De plannen voor het Stadshart deden rond de zomer van 2013 veel stof opwaaien. Inmiddels is de gemeente intensief in gesprek met de bewoners, omwonenden, winkeliers en de eigenaar van het Stadshart. Ook de voorbereidingen van de veranderingen in de zorg zijn niet onopgemerkt gebleven. De overdracht van taken door het Rijk naar gemeenten heeft nogal wat voeten in aarde. De opkomst bij de eerste zogenaamde townhallmeeting, in gewoon Nederlands een raadhuisbijeenkomst, over dit onderwerp was indrukwekkend. Bovendien leverde het nuttige gesprekken op, met aandachtspunten, waarmee we verder aan de slag kunnen. En tenslotte hebben we recent afscheid genomen van onze burgemeester, vandaag is hij geïnstalleerd in Utrecht, onze Jan van Zanen. Jan veel succes in Utrecht.

Helaas is ons in 2013 ook een aantal mensen ontvallen. De oud-wethouders Hamel, Van Kamp en Tiemessen. Ook het overlijden van de chef redactie van het Nieuwsblad, Henk Godthelp heeft velen en mij zeer geraakt. Henk heeft veel voor Amstelveen betekend. 35 jaar lang was hij samen met anderen het journalistieke geweten van Amstelveen. Veel te vroeg is hij heengegaan, sterkte voor Chris en Roos.

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De aanwezigen luisteren naar de toespraak van wethouder Raat


2013 stond helaas nog steeds in het teken van de recessie. Maar er zit verandering aan te komen. Premier Rutte gaf in zijn Kerstboodschap aan dat 2014 het jaar van het herstel wordt en we hopen dat dit ook gaat gebeuren. En laten we daar in Amstelveen ook voor gaan. Economisch herstel is zo welkom. Vooral voor al die mensen die ‘in between jobs’ staan. Of ondernemers, waar voor sommigen het water tot aan de lippen staat. Want je zult maar boven de 50 zijn en je baan verliezen en bijna niet meer aan de slag komen. Daarom is het belangrijk dat we mensen die echt in de knel komen, een helpende hand geven. Samenwerken is het antwoord, bijvoorbeeld met onze Ondernemersvereniging en investeren. In Amstelveen is zoveel talent. Bedrijvigheid en creativiteit. Collega Groot is er dagelijks mee bezig. En we zitten onder de rook van Amsterdam, naast Schiphol, Greenport. Kortom, een gouden locatie.

Veel dingen kunnen ook anders, of slimmer. Door meer samen te werken, nieuw beleid of andere regels te ontwikkelingen. Door te durven. De afgelopen jaren hebben we als gemeente, met steun van de hele gemeenteraad, veel geld gestoken in nieuwe schoolgebouwen voor onze kinderen en leerkrachten. Veel miljoenen zijn afgeboekt op grondposities. Nu is het weer zaak om te investeren. Door te durven.

Dat geldt zeker voor het jaar 2014. Het jaar van de verkiezingen. Het jaar, waarin onze gemeente de naam Amstelveen 50 jaar draagt. Als we op deze vijftig jaar terugkijken, denk ik dat het vooral als een periode wordt gezien van ongekende groei en prachtige voorzieningen. Amstelveen is niet voor niks een gewilde plek om te ondernemen, of te wonen. Inmiddels kent Amstelveen 85.000 inwoners.

Ondanks de groei zijn wij er in geslaagd om een gemeente in het groen te blijven met veel parken, speelplaatsen, onze tuin: het Amsterdamse Bos, de weilanden om ons heen.

Zo’n balans is enorm belangrijk en die heeft Amstelveen de afgelopen vijftig jaar steeds kunnen vinden.

In 2014 zullen wij 50 jaar Amstelveen vieren met diverse activiteiten, met als hoogtepunt uiteraard het bezoek van de Koninklijke familie op Koningsdag, 26 april 2014. Ik wens onze nieuwe burgemeester Fred de Graaf veel succes met alle voorbereidingen.

Er is dus alle reden om 2014 met vreugde in te luiden en ik wens u dan ook een mooi jaar en gezond 2014. Burgemeester, Fred wil je naar voren komen om de ambtsketting in ontvangst te nemen.'

Na zijn toespraak deed hij de ambtsketen van Amstelveen om bij de heer Fred de Graaf. Met deze symbolische daad is een nieuwe fase in Amstelveen aangebroken.

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Burgemeester De Graaf krijgt de ambtsketen van Amstelveen van wethouder Raat overhandigd


nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Wethouder Raat feliciteert burgemeester De Graaf


Na de overhandiging van de ambtsketen, sprak waarnemend burgemeester Fred de Graaf de aanwezigen toe:

'Dames en heren, u begrijpt, dat voor mij een hele eer is, om hier te mogen staan, mijn eerste werkdag in Amstelveen. En dan zo’n mooie dag, waar de zon doorbrak tijdens de bewolkte dagen, of dat met mij te maken heeft?

Een prachtige plek, een mooie uitdaging om hier de komende 6 maanden de vervanger te mogen zijn van Jan van Zanen en dat is niet makkelijk, dat begrijp ik. Na 30 jaar reguliere burgemeesterschap werd ik drie maanden waarnemend burgemeester van de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. Ik heb in de achterliggende tijd veel meegemaakt, heb op een rodeo stier gezeten, boomstammen geworpen tijdens de Highland Games, marathon gezwommen met ambtenaren, dus altijd iets nieuws, maar wat ik nooit heb mogen doen is rompertjes uitreiken aan de eerste baby, die dit jaar wordt geboren. (Hij liet een wit rompertje zien met het opschrift “50 jaar Amstelveen”).

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Fred de Graaf, burgemeester van Amstelveen aan het woord


De viering van het 50 jaar bestaan van Amstelveen gaat natuurlijk door. (In 1964 heeft de toenmalige gemeenteraad besloten, om van de naam Nieuwer-Amstel af te stappen en de stad Amstelveen te noemen red.). Het hoogtepunt wordt uiteraard het bezoek van de Koning en de Koningin. Dat zullen wij goed voorbereiden, gezien mijn achtergrond in Apeldoorn. (De aanslag op Koninginnedag 2009 was een gebeurtenis die plaatsvond op 30 april 2009, toen in Apeldoorn een auto inreed op een optocht, waar ook de koninklijke familie deel van uit maakte, met acht doden tot gevolg. Toen was Fred de Graaf daar de burgemeester red.).

nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een hilarisch moment als burgemeester De Graaf het rompertje met het '50 jaar Amstelveen' logo laat zien


Ik verheug me er op en ook op de samenwerking met de ambtenaren en de bevolking en ik wens u een heel goed jaar, goede gezondheid en veel vreugde, dank U wel' – sloot burgemeester De Graaf zijn nieuwjaarstoespraak.nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Vlnr.: Raadsleden Tim Lechner (VVD), Esther Veenboer (PvdA) en Linda Roos (BBA) applaudisseren na de toespraken


nieuwjaarsreceptie Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Als laatste officiële actiepunt van de avond overhandigt StadsPrins Edo den Eerste van de carnavalsvereniging De Turftrappers een exemplaar van hun tijdschrift en een oorkonde aan burgemeester Fred de Graaf


Daarna ging de receptie verder en achter het podium kreeg De Graaf nog een oorkonde van StadsPrins Edo den Eerste, inclusief een tijdschrift van de Turftrappers, de carnavalsvereniging van Amstelveen. En toen was het praten, handen schudden, glaasje drinken en een nootje uit een flesje schudden. Het was even wennen deze nieuwe opzet en de redactie hoopt, dat na deze vrije saaie en sobere start, het jaar toch heel gezellig zal gaan verlopen met veel hoogtepunten.


Bekijk de resterende foto's in het Picasa webalbum
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.