Bijgewerkt: 24 februari 2020

Start van de 'Week van de Veiligheid 2016' op Stadsplein Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen
09-10-2016

Tijdens de 'Week van de Veiligheid 2016' is er extra aandacht voor veiligheid. Op zaterdag 8 oktober 2016 stond er vanaf 10 uur een zogenaamde 'hennep-container' op het Stadsplein naast de veiligheidsmarkt met brandweer- en politiemensen. De meest ingrijpende gebeurtenis was voor veel mensen om de namaak hennepcontainer te bezoeken, waarmee goed inzicht werd gegeven door specialisten van het netbeheerder Liander op een wietplantage en manipulaties van gas- en elektriciteitsmeters die op illegale hennepplantages vaak gebeuren, om de kosten te drukken.

De plastic wietplanten maakten eigenlijk geen grote indruk, maar de geraffineerde en vijandige opzet van de plantagehouders des te meer. Zij opereren vaak met levensgevaarlijke trucjes om elektriciteit te verkrijgen en ook om ongenodigde gasten van hun plantage te weren. Het aftappen van een hoofdkabel van het elektriciteitsnet werd getoond en daarbij was te zien, hoe gevaarlijk men soms bezig is. Of het gebruik van huis-, tuin- en keukensnoer om de best wel krachtige warmtebronnen boven de plantenbakken met elkaar te verbinden. Hierdoor kan door oververhitting van de gewone snoer al snel een flinke kortsluiting ontstaan en zelfs leiden tot het opblazen van de electrameter.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een lid van de vrijwillige brandweer trekt zijn beschermende kleding aan voor de ogen van de kinderen en geeft uitleg over helm, masker, handschoenen en alle zaken die voor de veiligheid noodzakelijk zijn


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een grote brandweerauto op het Stadsplein Amstelveen


In de container waren ook elektrische schakelkasten te zien, welke door de illegale aftap van elektriciteit levensgevaarlijk zijn voor de plantagehouders, maar ook voor de buren. Door de hoge vochtigheidsgraad in de ruimten en de sterke warmtestralers is er al vaker brand uitgebroken, ook in Amstelveen in verschillende huurwoningen, met alle nare gevolgen voor de buurtbewoners. De 'huurders' zijn vaak allang weg, want ze zijn meestal in meerdere gehuurde woningen parallel actief, waar ze ook een wietplantage runnen om de productie te verhogen en natuurlijk om het gevaar van ontdekking door de politie te spreiden. Ze verdienen met het doorverkopen van de wiet enorme bedragen en als hun plantage wordt leeggeroofd door concurrerende bendes, dan is het einde oefening en gaan snel weer ergens anders beginnen, of doorgaan op hun reeds opgezette tweede, of derde locatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jonge kindertjes worden in een brandweerjeep rondgereden


De container toonde ook hoe de wiettelers boobytraps aanleggen, bijvoorbeeld door een elektriciteitskabel te verbinden met een handvat van de deur, geleid met aluminiumfolie, zodat de politie/brandweer bij binnenkomst een enorme elektrische schok te wachten staat. Of het leggen van een dunne plaat bij de voordeur ingang boven het luik, waar meestal de watermeter zit, zodat de politie/brandweer meteen in het gat valt. En niet alleen dat, maar ook met onderin een spijkerplank, waardoor ze met hun voeten meteen letterlijk vastgepind zitten aan de spijkerplank. Echt gruwelijk.

De vraag rees, waarom het niet mogelijk is in Nederland om de wietteelt te legaliseren, maar de Liander medewerker legde haarfijn uit, dat ongeveer 20 % van de wiet aan koffieshops in eigen land wordt verkocht en de resterende 80 procent voor export naar België, Duitsland en Engeland gaat. Die export is eigenlijk het meest rendabele onderdeel van de teelt. Op dit punt zijn alle pogingen tot nu toe gestrand in Nederland om de teelt te legaliseren, want er zijn zo veel mensen betrokken met deze illegale teelt en smokkel, ook bij verschillende instanties, waar bepaalde mensen door omkoperij op deze manier makkelijk geld verdienen. Om dit te voorkomen wil men liever alles in de illegaliteit houden.

Deze situatie lijkt veel op de drooglegging in de States, toen de regering van de Verenigde Staten in de jaren 1920 probeerde de productie en verkoop van alcohol geheel te verbieden om daarmee het alcoholgebruik en alcoholisme uit de Verenigde Staten te bannen. Het drinken van alcoholische drank op zichzelf was niet verboden. Droogleggingen kenden echter ook een aantal neveneffecten, die vaak niet, of onvoldoende werden voorzien, waar omkoperij ook een grote rol speelde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

In de nagebouwde container is alleen de wiet namaak, de rest is echt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een voorbeeld van een amateuristisch aangelegde aftap van elektriciteit


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De elektriciteit wordt hier zelfs van de binnenkomende hoofdleiding afgetapt en links een voorbeeld van een in een beautycase verborgen aftappunt met purschuim voor een goede fixatie


Op het Stadsplein waren de organisatoren natuurlijk niet alleen met de illegale wietteelt bezig. Men kon een test doen in verband van veilig rijden (de redactie slaagde met vlag en wimpel!), postcode in je fiets laten graveren, maar de brandweer rukte ook uit om demonstraties te geven en reed de aanwezige kinderen rond met een mini-jeep. Er was een dame die vroeg, of mensen brandmelders in huis hadden en bijna iedereen antwoordde positief. Toen vroeg ze, of men dan weleens met een doek voor ogen, snel uit bed was gestapt, de (klein)kinderen uit bed had gehaald en de weg naar buiten had gevonden in een paar minuten. Niemand van de aanwezigen had deze test thuis gedaan en men raadde eenieder sterk aan om dit toch eens uit te proberen. Het was een zeer leerzame middag en onze redactie raadt u aan, om op de volgende dagen een beetje in de veiligheid van uw omgeving te verdiepen.Woensdag 12 oktober 2016: Schouw van woningen in het kader van inbraakpreventie in Elsrijk, in samenwerking met het CCV, Eigen Haard, politie en de bewoners van de flat Veenstijn. Daarnaast worden de bewoners getraind in het herkennen van afwijkende/verdachte situaties. De schouw start om 14.00 uur.

Woensdag 12 oktober 2016: Cybersecurity training (in samenwerking met de gemeente Uithoorn en Amstelveen) waarbij ondernemers/winkeliers wordt geleerd veilig met IT en online boekhouden om te gaan. Locatie en tijd: 20.00 uur, poppodium P60, Stadsplein 100a, 1180 AC Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het Stadsplein Amstelveen met brandweer- en politiewagens op 8 oktober 2016


Donderdag 13 oktober 2016: Voorlichting ‘senioren en veiligheid’ in samenwerking met politie en de Rabobank. De voorlichting gaat over veilig bankieren en veiligheid thuis en op straat. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum ’t Open Hof, Burgemeester Haspelslaan 129, 1181 NC Amstelveen en begint om 16.00 uur. Lees ook de Veiligheidskrant 2016 (pdf 4 pagina’s) en in het Engels (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.