Bijgewerkt: 21 oktober 2020

Startschot voor wandelroute langs Stelling van Amsterdam

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-11-2008

Vandaag, op 21 november 2008 openden gedeputeerde Rinske Kruisinga en Wethouder Joss Tabak de Amstelveense etappe van het wandelpad over de Stelling van Amsterdam. Daarmee is een volgende stap gezet in de ontwikkeling van de 135 km. lange wandelroute langs kenmerkende onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Zo krijgen de wandelaars onder andere de forten, sluizen en inundatiegebieden te zien. In september 2009 is het gehele wandelpad voltooid.

Fort  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)

Fort bij Uithoorn


Het wandelpad over de Stelling van Amsterdam is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en het LAW. Uit een inventarisatie van de wandelmogelijkheden langs de Stelling van Amsterdam bleek dat veel paden niet goed toegankelijk zijn, of dat wandelpaden ontbraken. Het ontbrekende stuk pad langs de Amstel is de afgelopen maanden in samenwerking met de gemeente Amstelveen aangelegd. Wanneer het wandelpad in september 2009 af is, wordt ook het routeboek gepresenteerd waarmee wandelaars zelf de Stelling van Amsterdam kunnen ontdekken.

Stelling van Amsterdam

Wandelpad  Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2008)

Wandelpad langs de Amstel bij Nes aan de Amstel


De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 42 forten. De Stelling is een kunstje van waterstaatkundig vernuft: indien de vijand zou komen, kon het land rondom de linie onder water worden gezet (inundatie).

Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst van de Unesco en sinds 2005 heeft het tevens het predicaat Nationaal Landschap. De Provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het behoud van de Stelling en zet zich in voor de publieke toegankelijkheid, restauratie, behoud van het landschap en ondernemen in de Stellingzone.

Wikipedia: Stelling van AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.