Stemmig Jom Hasjoa herdenking 2025 in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
25-04-2025
Mooie ingetogen Jom Hasjoa herdenking werd op 24 april 2025 gehouden bij het monument 'Nooit meer teruggekomen' aan de Prins Bernhardlaan in Amstelveen. Wereldwijd werden de 6 miljoen Joden herdacht die tijdens de Holocaust werden vermoord.

(Foto Gemeente Amstelveen - 2025)
Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen plaatst een herdenkingskrans bij het monument 'Nooit meer teruggekomen' aan de Prins Bernhardlaan in Amstelveen op 24 april 2025
David Simon, voorzitter van de Stichting Vrienden van Yad Vashem en burgemeester Poppens hebben het woord gevoerd. Sacha van Ravenswade had de gebeden voordragen. Mariëtte Landheer speelde op cello.
De organisatie van de herdenking was in Amstelveen in handen van Stichting Zikna en Amstelveen Oranje. David Serphos namens de organisaties begeleidde de herdenking. Yad Vashem (letterlijk: ‘hand/gedenkteken en naam’) staat in Jeruzalem en is het officiële monument van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust.
Jom Hasjoa? Yom Hazikaron Lashoah Ve-lag'vurah (Hebreeuws: יום הזיכרון לשואה ולגבורה, lit. 'Holocaust en heldendom Dodenherdenkingsdag), bekend als Holocaust Remembrance Day, of Holocaust Day, wordt gevierd als de herdenkingsdag van Israël voor de ongeveer zes miljoen Joden die in de Holocaust zijn vermoord door nazi-Duitsland en zijn medewerkers, en voor het Joodse verzet in die periode. In Israël is het een nationale herdenkingsdag. De eerste officiële herdenkingen vonden plaats in 1951, en de viering van de dag was verankerd in een wet die in 1959 door de Knesset werd aangenomen. Het wordt gehouden op 27 Nisan (dat valt in april of mei), tenzij de 27ste grenst aan naar de joodse sabbat, in welk geval de datum een dag wordt verschoven.

(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De roestvrijstalen replica van een deels opengevouwen briefje, dat onderweg van kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid in 1943 op de wand van het oorlogsmonument in Amstelveen. Het monument draagt de namen van de 166 Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord
Over het monument. Het monument 'Nooit Meer Teruggekomen' is een ontwerp van de Amstelveense Piet Cohen (84) en werd uitgevoerd door de firma Singeling in Wormerveer. Het bestaat uit twee geïntegreerde onderdelen: een uit Cortenstaal opgetrokken wand met daarop de namen en leeftijden van 166 mannen, vrouwen en kinderen die de Jodenvervolging met de dood moesten bekopen. Op de wand leunt een roestvrijstalen replica van een deels opengevouwen briefje dat onderweg van Westerbork naar Concentratiekamp Auschwitz uit de trein werd gegooid, zoals zo veel briefjes die tussen hoop en wanhoop werden geschreven.