Bijgewerkt: 20 februari 2020

Straatmanagers tegen overvallen

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amsterdam / Politie Amsterdam-Amstelland
13-02-2008

Het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam - Amstelland (PCA) leidt straatmanagers op om het toenemende aantal overvallen in de regio terug te dringen. De straatmanagers worden in een expertmeeting voorbereid om ondernemers te stimuleren tot het vergroten van hun weerbaarheid. Hiermee wordt de kans op een overval beperkt- meldt de gemeente Amsterdam.

KvK

Het PCA brengt straatmanagers en consulenten van ondernemersverenigingen en ondernemershuizen op 12 en 13 februari 2008 bijeen bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. In de bijeenkomst worden zij geïnformeerd over hoe overvallers te werk gaan en met welke maatregelen overvallen kunnen worden voorkomen. Zij leren de veiligheidssituatie in een onderneming te beoordelen en de ondernemers te wijzen op effectieve organisatorische en technische maatregelen.

Organisatorische maatregelen

De organisatorische maatregelen zijn vaak kosteloos. Het gaat bijvoorbeeld om overzicht in de zaak, het afromen van de kas, het sleutelbeheer en om goede afspraken over het openen en sluiten van de onderneming. De technische maatregelen vragen vaak een investering.

Hiervoor kunnen de ondernemers een beroep doen op de stimuleringsregeling die per 1 maart 2008 in de gemeente Amsterdam ingaat. In Amstelveen werkt deze regeling al. Ook daar gaan de straatmanagers er op attenderen.

Avondwinkel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De avondwinkel Car Check aan de Nieuwe Kalfjeslaan 1, waar donderdagnacht 9 augustus 2007 rond 23 uur hebben overvallers de 62-jarige winkelier Huub Krooder met een mes gestoken, die aan de gevolgen hiervan later in het ziekenhuis overleed


33 procent

Korpschef van de Politie Amsterdam-Amstelland, drs. Bernard Welten (53) heeft in zijn nieuwjaarstoespraak op 2 januari 2008 zei met betrekking tot de overvalcriminaliteit, dat

…” helaas zijn er wel veel meer overvallen geweest op ondernemingen: een toename van 33 procent, van 296 naar 394. Bij twee overvallen op avondwinkels, in Noord en in Amstelveen, waren twee doden te betreuren en zulke gebeurtenissen hebben natuurlijk op alle betrokkenen een grote impact. Gelukkig hebben we de daders in beide zaken gepakt; in het geval van de overval in Noord is de overvaller inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar.”

“De strijd tegen overvallen heeft voor ons een hoge prioriteit. We laten dan ook geen zaak liggen en doen er alles aan om ze te voorkomen: Zo hebben we extra mankracht vrijgemaakt”- aldus Welten.

Website: PCAAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.