Bijgewerkt: 19 april 2024

Straks beschuit met muisjes op het raadhuis van Amstelveen

Nieuws -> Natuur

Bron: Hans L. Schippers
31-05-2012

De Amstelveense Hans L. Schippers, de bekende auteur van dierenboeken reageert op de media aandacht van de moedereend op het raadhuis. Hij stuurde deze e-mail, naar burgemeester Jan van Zanen:

'Geachte Burgemeester, beste Jan.

Zojuist lees en zie ik in het Amstelveens Nieuwsblad en Amstelveenweb.com, dat men op de eerste etage van het Raadhuis in blijde verwachting van jonge eendjes. Een moedereend heeft ervoor gekozen haar eieren uit te broeden op een naar het lijkt gewaagde plek in een plantenbak èèn hoog. Overigens, deze gewaagde plek een goede eend waardig. Ze doet namelijk hetzelfde, wat onze gemeenteraad doet: namelijk plannen uitbroeden voor de toekomst…

eend Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De gemeente-eend, of 'The First Duck of Amstelveen' op het rookterras van het raadhuis eind mei 2012


Het lijkt een wat gewaagde plek, omdat juist daar te doen, maar de natuur zit mooier in elkaar dan je oppervlakkig gezien zou denken. Dieren ‘weten’ vaak feilloos een plaats te vinden, waar ze zonder grote risico’s de toekomst veilig kunnen stellen. Zo broeden eenden niet alleen in het riet, of onder wat ruige begroeiing, maar ook wel in bomen, hooibergen, of –zolders en zelfs tot in kerktorens aan toe!

Voor kenners is het heel bekend, dat het broeden van eendenkuikens, ook op een zo hoge plaats, over het algemeen genomen zonder problemen verloopt, zeker als je je er als mensen even niet mee bemoeit. Juist die bemoeienis ermee is riskant.

Jonge eendjes komen namelijk niet allemaal gelijktijdig uit het ei. Vanaf het moment van uitkomst, tot dat alle jongen uit het ei zijn duurt doorgaans 24 -36 uur. Zou je bijvoorbeeld een gazen kooi over de plantenbak plaatsen, dan worden moeder en kind uiterst nerveus en zullen ze alles in het werk stellen om uit te breken. Bovendien vormt zo’n kooi een nieuw element, dat voor een eend bedreigend overkomt. Niet doen dus.

Bij tal van ervaringen met jonge eendjes die op een hoge plaats worden uitgebroed (en op de geboortedag maar 30 gram wegen) heb ik gezien, dat ze zich met ware doodsverachting naar beneden storten, of liever gezegd naar beneden zweven, zonder daarbij ook maar enig letsel op te lopen.

Hun nog donsrijke bevedering en nog zachte skelet zijn goede schokbrekers en zorgen er voor, dat hun niets overkomt… En de moedereend verwacht deze gang van zaken ook… Een van de prachtige wonderen van de natuur, waarover ik zoveel schrijf.

eend Amstelveen
(Foto Hans L. Schippers - 2012)

Hoe een bebroed eendenei na acht dagen broeden er van binnen uitziet


Het beste is dus: afblijven en gewoon de natuur haar gang laten gaan! En als de meeste, niet alle (!) jonge eendjes goed geland zijn, zal de moeder het nest verlaten om zich bij hen te voegen, waarbij ze op de grond de laatste jongen bij zich roept… om gezamenlijk van de grote ‘vijver’ achter het raadhuis hun leven te beginnen.

Eigenlijk een goede gelegenheid om op het Raadhuis op beschuit met muisjes te trakteren, is het niet? Wat is het niet prachtig, om de natuur van zo dichtbij eens mee te maken…En als jullie het niet vertrouwen, wil ik best eens even komen kijken om te zien, of alles goed gaat. Ik wens jullie de komende dag nog veel plezier dit prachtige vooruitzicht!

Vriendelijke groet, Hans L. Schippers, internationaal specialist hobby- en erfdieren, auteur dierenboeken etc. Je weet wel, die man die ‘iets’ met dieren doet.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.