Bijgewerkt: 14 juli 2020

Straks niet meer naar de politie om vermissing van paspoort te melden

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
31-05-2016

Niet meer langs de politie voor een proces-verbaal van vermissing, wanneer je je paspoort, identiteits- of rijbewijs bent kwijtgeraakt, maar gewoon meteen naar je gemeente om een nieuwe te regelen. Deze nieuwe aanpak is de afgelopen jaren getest in ruim 250 gemeenten. Nu wordt in het hele land op deze makkelijke manier omgegaan met vermiste reisdocumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De balie van de helpdesk/receptie in het raadhuis van de gemeente Amstelveen


In de oude situatie moest de vermissing dus twee keer gemeld worden, bij de politie en de gemeente. Dankzij de proef hoeft dat niet meer. Dat is voor mensen makkelijker, want ze hoeven niet naar twee verschillende instanties. Ook voor de politie scheelt het veel werk. Zij krijgen nog steeds van gemeenten signalen als een vermist reisdocument kan duiden op fraude, bijvoorbeeld omdat de persoon regelmatig documenten als vermist opgeeft, of eerder sprake is geweest van misbruik van het document. Maar de politie kan zich nu gerichter concentreren op vermissingen met een verhoogd risico op fraude en hoeft zich niet langer met alle vermissingen bezig te houden. Dat scheelt de politie op jaarbasis circa 115 fte (fulltime-equivalent), terwijl de opsporingsmogelijkheden worden verbeterd.

De proef is vorig jaar geëvalueerd en na een positieve evaluatie is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestart met het aanpassen van de Paspoortwet, zodat de proef in wetgeving kan worden omgezet en deze aanpak geïmplementeerd kan worden in elke gemeente. Het wetsvoorstel, dat dit regelt wordt naar verwachting voor de zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.