Bijgewerkt: 19 januari 2021

Succesvolle proef preventieve schuldhulpverlening in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
03-12-2013

De gemeente Amstelveen heeft een succesvolle proef gedaan met het tijdig ingrijpen bij huurachterstand door schuldhulpverleners. Wooncorporatie Eigen Haard meldt een huurder met twee maanden huurachterstand bij Balans Schuldhulpverlening en de schuldhulpverleners kunnen in een vroegtijdig stadium de huurder goede hulpverlening bieden zodat erger wordt voorkomen. De gemeente gaat door  met deze aanpak.

Mensen met schulden wachten vaak te lang voordat zij hulp zoeken. Daardoor lopen hun schulden snel op. Zij betalen gas, licht en de huur niet meer en dreigen uit hun woning te worden gezet. In Amstelveen werkt de gemeente met woningstichting Eigen Haard samen in het project ‘Vroeg Erop Af'.

Eigen Haard meldt een huurder met een huurachterstand van minimaal twee maanden aan bij de gemeente. De gemeente zoekt dan contact met de huurder en werkt aan een oplossing. Hiermee wordt voorkomen dat de schulden verder oplopen en dat de huurder uit huis wordt gezet.

groot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan-Willem Groot, (CDA) wethouder Sociale Voorzieningen


CDA-wethouder Jan-Willem Groot (Sociale Voorzieningen en Werk & Inkomen): "Goed, dat we de pilot hebben gedaan en de aanpak succesvol is. Daarom gaan wij ermee door. De huur is een van de laatste uitgaven die iemand niet betaalt. Dan is er echt wat aan de hand. We willen in een vroeg stadium voorkomen, dat iemand zijn woning uit moet.

Ook kunnen wij mensen met geldproblemen wijzen op regelingen die wij, of de Rijksoverheid hebben voor mensen met een laag inkomen, zoals kwijtschelding gemeentebelastingen, regelingen voor mensen met kinderen en bijvoorbeeld huurtoeslag. Door goed en tijdig inzicht te krijgen in iemands situatie kunnen we voorkomen dat de problematiek verergert."

Balans Schuldhulpverlening

De gemeente Amstelveen voert de schuldhulpverlening zelf uit onder de naam Balans Schuldhulpverlening. De gemeente bekijkt de gehele situatie van degene die schuld heeft en start waar nodig een schuldhulpverleningstraject op.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.