Bijgewerkt: 29 maart 2024

Taalhuis Amstelland viert haar eenjarig bestaan

Nieuws -> Informatief

Bron: Taalhuis Amstelland
26-08-2016

Op 8 september 2016, de Internationale dag van de Alfabetisering, viert het Taalhuis Amstelland haar eenjarige bestaan. Laaggeletterdheid moet worden aangepakt! 1 op de 6 Nederlanders heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een treinkaartje via een automaat te kopen, een kind voor te lezen of veiligheidsinstructies op het werk te lezen. Laaggeletterdheid beperkt mensen in hun kansen. Kansen op de arbeidsmarkt maar ook voor het gevoel van eigenwaarde.

Het Taalhuis Amstelland, gevestigd in bibliotheek Amstelveen Stadsplein, is de plaats, waar vraag en aanbod samenkomen. In het Taalhuis (en de taalpunten in Aalsmeer en in de Buurtkamer Keizer Karelpark) kunnen mensen terecht voor maatwerk op het gebied van beter leren lezen, spreken en schrijven. Willy Helsloot, coördinator Taalhuis Amstelland: “Het is belangrijk bewustzijn te creëren rondom laaggeletterdheid, dan wordt je alerter en kan je sneller hulp zoeken, of iemand doorverwijzen.”

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

Een analfabeet is iemand die de vaardigheid in lezen, spellen en schrijven niet, of niet in voldoende mate beheerst. In het Nederlands wordt onderscheid gemaakt tussen analfabeten en laaggeletterden. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen deze vaardigheden niet goed genoeg om in de samenleving volledig te kunnen functioneren


Tijdens de week van de Alfabetisering (5 t/m 11 september) wordt laaggeletterdheid via allerlei inspirerende activiteiten rondom taal en geletterdheid onder de aandacht gebracht van zoveel mogelijk mensen. In Amstelveen en Aalsmeer vinden de volgende activiteiten plaats:

-Woensdag 7 september 2016, 12.00 – 14.00 – Opening Taalpunt Buurtkamer Keizer Karelpark met een taallunch en interview met ervaringsdeskundigen voor intermediairs in de wijk

-Donderdag 8 september, 12.30 – 14.30 – Workshop Striptekenen voor een klas Laaggeletterden ROC, bibliotheek Stadsplein Amstelveen

-Donderdag 8 september, 13.30 – 15.30 – Viering Taalhuis Amstelland 1 jaar, wethouder Maaike Veeningen zal hierbij aanwezig zijn, bibliotheek Stadsplein Amstelveen, voor genodigden tijdens openingsuren bibliotheek

-Vrijdag 9 september, 09.30 – 10.30 – Taalpunt Aalsmeer organiseert een voorleesuurtje met -Wethouder Gertjan van der Hoeven voor een Taalklas Aalsmeer bij basisschool De Hoeksteen, Ophelialaan 230, Aalsmeer.

-Zondag 11 september, 12.30 – 13.00 – De Amstelveense journaliste en schrijfster Marieke Smithuis leest voor aan kinderen van De Taalvijver, bibliotheek Stadsplein Amstelveen georganiseerd door Wereldbuur en de Lions Club Mingle.



Tijdens de viering van het eenjarig bestaan van het Taalhuis zal ook worden stilgestaan bij de resultaten. Zo zijn er inmiddels meer dan 130 taalmatches gemaakt. Ook zal een taalkoppel worden geïnterviewd over hun ervaringen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.